Saopštenje Opštinskog štaba za vanredne situacije Raška

Zbog rasta broja zaraženih korona virusom, Opštinski štab za vanredne situacije je na današnjoj elektronskoj sednici doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Raška radi sprečavanja daljeg širenja zarazne bolesti Kovid 19. Pored mera donetih 26.juna koje su podrazumevale zabranu organizovanja svečanosti i proslava u otvorenom i zatvorenom prostoru, ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, svakodnevnu dezinfekciju gradskih ulica i prostora oko Doma zdravlja, danas je doneta odluka o obaveznom nošenju maski u zatvorenom prostoru, zabrani okupljanja više od 5 lica, zatvaranju bazena, velnes i spa centa ra. Pored toga, rad frizerskih i kozmetičkih salona mora da bude organizovan uz sprovođenje svih mera zaštite. U trgovinskim objektima dozvoljeno je prisustvo jednog lica na 4 kvadratna metra. Roditeljima je preporučeno da organizuju čuvanje dece kod kuće.

Inspekcijske službe opštine Raška kontrolišu sprovođenje odluka Štaba i primenu preventivnih mera u borbi protiv Kovida 19.

Epidemiološka situacija na teritoriji opštine Raška je nestabilna, ali pod kontrolom. Nakon perioda mirovanja kada od 20.maja do 11.juna nije bilo novoobolelih od Kovida 19, broj zaraženih korona virusom se iz dana u dan povećavao. Od 12. juna do 30. juna prisustvo virusa potvrđeno je kod 37 pacijenata. Na bolničkom lečenju su 2 osobe sa ozbiljnijom ali stabilnom kliničkom slikom. Ostali pacijenti se leče u uslovima kućne izolacije. U Kovid ambulanti Doma zdravlja Raška dnevno se pregleda između 40 i 50 lica sa sumnjom na Kovid 19. Od 13. aprila do 30. juna testirano je 400 osoba. U poslednjih mesec dana urađeno je 88 PCR testova i 274 serološka ili “brza” testa.

Prvi slučajevi oboljevanja od Kovida 19 potvrđeni su 25. marta. Tokom prvog talasa epidemije u Raški je registrovano 59 pozitivnih na virus korona. Svi su uspešno izlečeni i 20. maja na teritoriji opštine Raška nije bilo zaraženih.

U ordinaciji broj 1 Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja Raška, danas počinje sa radom pomoćna Kovid ambulanta. Ambulanta će raditi od 7 do 11 sati kad se obavlja najveći broj testova.

Opštinski štab za vanredne situacije apeluje na građane da se pridržavaju higijenskih i preventivnih mera, nose zaštitne maske i drže odstojanje.

Raški Portal / Opštinski štab za vanredne situacije Raška

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *