FESTIVAL SLOBODNA ZONA OD 9. DO 12. AVGUSTA

Kulturni centar „Ribnica” Kraljevo u saradnji sa festivalom Slobodna Zona organizuje projekcije filmova u dvorištu Francuske kuće od 9. do 12. avgusta. Projekcije  počinju u 20 časova, a ulaz je besplatan.

2019 Berlin Als sie eines Tages von ihrem Freund (Jacob Matschenz) wegen einer anderen Frau verlassen wird, blüht ihr das ähnliche Schicksal wie der gleichnamigen griechischen Sagenfigur: sie muss ihren Ex umbringen und ins Wasser zurückkehren. Doch Undine wehrt sich gegen diesen Fluch. Da taucht der Industrietaucher Christoph (Franz Rogowski) auf, in den sich Undine verliebt. Die beiden verbringen eine glückliche Zeit miteinander, doch als Christoph spürt, dass Undine vor etwas davonzulaufen scheint, muss sie sich entscheiden.

UNDINE, 9. AVGUST

Glavna junakinja filma, Undine, koju igra mlada zvezda evropskog filma Pola Bir, je istoričarka koja radi kao kustoskinja u jednom od muzeja u Berlinu. Nestvarno lepa, zna sve o Humbolt Forumu, a način na koji iznosi svoje znanje o istoriji grada koji je izgrađen na močvari posetiocima muzeja je koliko profesionalan, toliko i graciozan. Njena stara ljubav Johanes odlazi, i ceo njen svet se raspada. Dani prolaze, a njen pogled dok drži prezentacije luta prema dvorišnom kafeu tražeći da li je on i dalje tu…ili je još uvek tu…ili je opet tu. Sasvim slučajno upoznaje Kristofa, ronioca koji radi na podvodnim istraživanjima. Zaljubljuje se u njega i čini se da novi život za nju tek počinje. Pola Bir je osvojila Srebrnog medveda na Berlinalu 2020. godine za najbolju žensku ulogu.

JALDA – NOĆ ZA OPROŠTAJ, 10. AVGUST

U Iranu TV rijaliti može da zameni pravdu, ako Bog da! Marijam je dvadesetdvogodišnjakinja osuđena na smrt zbog ubistva svog muža, šezdesetpetogodišnjeg Nasera. S obzirom na to da je kazna već izrečena, jedino ko može da joj pomogne je Mona, ćerka ubijenog, sa kojom Marijam mora da učestvuje u rijaliti programu, kao i broj glasova za oprost koji osvoji od publike. Ovaj šou snima se tokom Jalde, noći predviđene za oprost koja je ujedno i zimska kratkodnevica, veoma važna i poštovana u iranskoj kulturi. Film je snimljen na osnovu istinitih priča u kojima TV studio služi kao sudnica i mesto za pravdu. U ovoj drami, Marijam je ta koja mora da moli za oprost i život.

Sune – Best man 2019. Foto: Niklas Maupoix

SUNE – DEČAK ZA SVE, 11. AVGUST

Sune želi da ide na put, i to ne bilo koji put, već školsko putovanje sa Sofi u koju je već dugo zaljubljen. To isto želi i ona i njih dvoje se raduju prilici koja im se pružila. Sune iznenada shvata da je venčanje njegovog dede istog vikenda kad i putovanje. A kako da ga propusti kada mu je deka ujedno i najbolji prijatelj i kada je pozvan da baš on bude kum na tom venčanju? Pošto ne može da se odluči za jednu od tih varijanti, Sune bira – obe. Ili nešto između. Dobro došli u porodicu Anderson još jednom.

LEPŠI SVET, 12. AVGUST

Kako treba da izgleda dobar i uspešan život? Da li je drugačiji način života uopšte moguć? Ovo je film koji traga za odgovorima na ova pitanja. Rezultat je priča o perspektivama bez straha, o povezanosti u muzici, prirodi i društvu, o ljudima sa različitim idejama, ali sa jednim velikim, zajedničkim ciljem: održivim i lepšim svetom. Reditelj Ervin Vagenhofer traga za lepotom i dobrotom i prikazuje ljude koji stvaraju nešto inovativno i korisno: žene bez obrazovanja koje grade solarne panele po selima širom sveta; vizionari koji pusta polja transformišu u nove zelene oaze; šumar koji razvija izgradnju najzdravijih kuća u svetu; duhovni vođa sa svojim nestašnim i suštinskim porukama i njegova sestra sa Tibeta sa ogromnim srcem za mlade; mladi džez trio, pijanista… Ovaj film ih sve spaja. Da li će na kraju sve biti u redu? Da, na kraju sve može ispasti kako treba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *