Kraljevo: Skupština grada usvojila budžet za 2021. godinu, u gradskoj kasi 4 milijarde dinara

Odbornici Skupštine grada Kraljeva usvojili su predlog budžeta za 2021. godinu, prema kojem su planirani prihodi grada na Ibru 4,039 milijarde dinara, a rashodi 4,599 milijardi, što znači da je planiran budžetski deficit od 560 miliona dinara i biće nadomešten neutrošenim sredstvima iz prethodnih godina.

Obrazlažući predlog budžeta za 2021. godinu, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je rekao da više od polovine prihoda dolazi od poreza na zarade i da će ovaj prihod biti za 211 miliona dinara veći nego 2020. godine, zato što je zbog epidemije kovida i otežanih uslova privređivanja država odložila uplatu dela poreza i doprinosa za naredne dve godine.

Osim investicija u održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture, gradonačelnik je, govoreći o rashodima, izdvojio da je za subvencije javnim preduzećima planirano 63 miliona dinara.

Po 15 miliona dinara dobiće „Vodovod“ za cisternu, „Čistoća“ za zamenu sudova za otpad i gradska „Pijaca“, a kraljevačka „Toplana“ dobiće 18 miliona dinara od kojih je 12 miliona planirano za kotlarnicu za nove zgrade u Voćarevim livadama i 6 miliona za prelazak kotlarnice „Zelena Gora“ na gas.

Za podsticanje poljoprivrede biće izdvojeno 65 miliona dinara, a novina je, istakao je Terzić, da je planirano i 26 miliona za proces komasacije, odnosno uvećanje zemljišnih poseda i da je za početak ovaj posao planiran u dve mesne zajednice.

Naredne godine biće izdvojeno 43 miliona dinara za proširena prava u oblastima socijalne zaštite, za pomoć građanima koji su socijalno ugroženi ili im je potreban novac za lečenje.

Od ove godine u budžetu je planirano i 8 miliona dinara za smeštaj predškolske dece za koju nema mesta u Predškolskoj ustanovi i to: 5,5 miliona dinara subvencije privatnim kompanijama koje budu otvorile vrtiće za decu svojih radnika i 3 miliona dinara kao pomoć roditeljima koji upišu dete u privatni vrtić koji ima licencu.

Raški Portal / kurir.rs / Foto: Ilustracija

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *