Grad Kraljevo otplatio sve kredite!

„Po osnovu kreditnog zaduženja, Grad Kraljevo ne duguje više nijedan dinar. Isplatili smo poslednju ratu duga za kredit i više nemamo nikakvih dugova“, ističe dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, grada koji u narednu godinu ulazi sa sigurnim prihodima i novim planovima i koji, i pored veoma teške situacije uzrokovane epidemijom virusa korona, uspeva da funkcioniše bez problema.

Kako ističe gradonačelnik, Grad nastavlja odnosno završava započete investicije i ide u susret novim.

„Kada niste zaduženi, kada su vam prihodi stabilni, možete da mislite šire i da pomažete i onim kategorijama kojima do sada niste mogli. Možete da planirate nove investicije i više i brže radite na razvoju svog grada i stvaranju boljih uslova za život i rad svojih sugrađana“, poručuje Terzić.

Odluku o javnom zaduživanju radi finansiranja kapitalnih investicija, kojom je odobreno dugoročno javno zaduživanje grada Kraljeva na domaćem finansijskom tržištu, u ukupnom iznosu od 230.000.000 dinara, Skupština grada Kraljeva je donela u junu 2015. godine. Sredstva obezbeđena javnim zaduživanjem trebalo je da budu upotrebljena za finansiranje kapitalnih investicionih izdataka – obezbeđivanje zemljišta, izgradnju sportske infrastrukture i izgradnju paviljona Dečjeg odmarališta „Goč“ na istoimenoj planini.

Deo kredita već je bio povučen, kada je krajem decembra 2017. Skupština donela Odluku kojom se menja namena postojećeg zaduživanja grada Kraljeva. Grad je preusmerio sredstva u iznosu od 100.000.000 dinara za zamenu starih živinih sijalica novim LED sijalicama, a 20.000.000 dinara od kredita opredeljeno je za završetak radova na izgradnji vrtića na Beranovcu. Uz to, za izgradnju paviljona Dečjeg odmarališta „Goč“, od predviđenih 80.000.000, utrošeno je 65.500.000 dinara.

Od ugovorenog iznosa kredita – 1.905.898,34 evra, grad je povukao 1.484.599,42 evra – i u potpunosti otplatio zaduženje zaključno sa 23. novembrom 2020. godine.

Raški Portal

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *