Kraljevo obeležilo 14. oktobar: Ne damo vas zaboravu, ne damo se nemaru!

Obraćajući se onima „što nas ponosnim potomcima stvoriše“, na Groblju streljanih, na obeležavanju Dana sećanja na nedužne žrtve fašizma, ovog oktobra, kakvog, kako reče, do sada imali nismo, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić besediše pred Kraljevčanima okupljenim u znatno manjem broju nego ranijih godina.

„Sabirali smo se na zemlji vašom krvlju natopljenoj, zbog vas, na vašem i našem Lagerskom groblju, da nas uvek bude više, a danas… zarad onih posle nas, zbog pošasti nazvane virus korona, sabismo svoje redove. Nema dečje graje.Inače bismo svoje naslednike utišavali, a danas nam nedostaje da nas nadglasaju…“, rekao je gradonačelnik.

Kraljevo ne zaboravlja one koji su svojim životima ispisali njegovu istoriju i uvek iznova uči iz nje. Kako reče gradonačelnik, „svakog oktobra, ovde, kao da postajemo iskusniji, mudriji, svesniji šta je vredno, šta je večno, šta je čovečno. Taj ratni oktobar 1941. lekcija nam je iz istorije, ali i ljudskosti, hrabrosti… života“.

Ipak, kazao je Terzić, za one koji su grad u crno zavili tog krvavog oktobra bio je to tek još koji ratni dan, a rat broji žrtve.

„To što ste vi bili nedužni civili, njihove metke nije zaustavilo, to što ste vi bili nečiji najmiliji, nije ih pokolebalo… I kao što svake godine, 14. oktobra, iz ove životne učionice pošaljemo poruku mira, sa strahopoštovanjem i trudom da vam budemo dostojni naslednici, poručujemo – ne damo vas zaboravu, ne damo se nemaru!“, poručio je gradonačelnik Kraljeva sa pomena na Groblju streljanih oktobra 1941.

Kao i svake godine, obeležavanje 14, oktobra na Lagerskom groblju počelo je zvukom sirena, himnu Republike Srbije izveo je Vatrogasni orkestar „27. septembar“, pripadnici Druge brigade Kopnene vojske ispalili su počasni plotun, a vence i cveće na humke streljanih, odajući počast i poklonivši se ranama žitelja mrtvog grada, na čijim temeljima je izraslo novo, živo Kraljevo, uz zvuke „Posmrtnog marša“, položile su delegacije potomaka, Grada, Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, boračkih udruženja i organizacija, političkih stranaka. Sveštenici Eparhije žičke služili su parastos. Stihove Dobrice Erića, iz poeme „Balada o njima“, kazivao je glumac Kraljevačkog pozorišta Predrag Pavlović.

I sa Komemorativne sednice Skupštine grada, koja je prethodila pomenu na Groblju streljanih, poslata je poruka mira.

Kako je u besedi na sednici naveo istoričar Nemanja Trifunović, šest dana streljanja nedužnih civila, stanovnika jednog grada i svih onih koji su se tih dana u njemu zatekli, da bi se „zadovoljila krvava matematika 1:100“, ispisali su deo istorije našeg grada, koje se svake godine prisećamo. Život jednog nemačkog vojnika, za krvnike koji su Kraljevo zavili u crno tih oktobarskih dana, vredeo je sto srpskih života. Za opunomoćenog glavnokomandujućeg generala u Srbiji Austrijanca Franca Bemea, streljanje nedužnog civilnog stanovništva predstavljalo je „uspešan poduhvat“.

Prema kazivanju Trifunovića, ne može se rečima opisati nesreća koja je zadesila Kraljevo i okolinu u jesen 1941. godine.

„Ono što stvara gorčinu je činjenica da za ovaj zločin niko nikada nije odgovarao, ni naredbodavci ni neposredni izvršioci. Ono što je ostalo nama, koji živimo u gradu u kome su stradalnici iz oktobra 1941. godine živeli, koji hodamo ulicama kojima su oni hodali, jeste da ih se uvek sećamo, da ih pominjemo i da nikad ne zaboravimo“, poručio je Trifunović besedeći na Komemorativnoj sednici Skupštine grada Kraljeva povodom obeležavanja 14. oktobra – Dana sećanja na nedužne žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu.

Kako je istakao predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković, u sedam dana oktobra Kraljevo obeleži svoj najradosniji praznik i podseća se svoje najveće tuge. On je izrazio žaljenje što je, zbog trenutne epidemiološke situacije, izostala tradicionalna poseta predstavnika bratskog i partnerskog grada Maribora, „da zajedno odamo poštu našim sugrađanima i Slovencima koji su se krvavog oktobra 1941. godine zadesili u Kraljevu…“

Poželevši da naši prijatelji iz Maribora uskoro ponovo budu gosti Kraljeva, Marković je zahvalio sugrađanima što se sećaju, što ne daju da se zaboravi najtužniji oktobar u istoriji našega grada i, nakon minuta ćutanja za sve stradale, poručio:

„Iskreno se nadam da će nad Kraljevom naredne godine u ovo vreme sijati neko drugo oktobarsko sunce.“

U kratkom umetničkom programu glumac Predrag Pavlović je kazivao stihove poeme Dobrice Ćosića „Balada o njima“, a učenik drugog razreda srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Vuk Mladenović je, na violončelu, izveo „Jevrejsku molitvu“ Maksa Bruha.

Raški Portal / FB Dr Predrag Terzić / Foto: FB Dr Predrag Terzić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *