Kod Kraljeva počela izgradnja hrama posvećenog Sretenju Gospodnjem: Meštani do njega pešačili sat vremena, onda usledilo slavlje

U varošici Ušće, udaljenoj pedesetak kilometara od Kraljeva, počela je izgradnja pravoslavnog crkvenog hrama posvećenog Sretenju Gospodnjem, a temelj budućeg hrama u centru Ušća osveštao je Njegovo preosveštenstvo episkop žički Justin.

Predsednik Crkveno – građevinskog odbora za izgradnju crkve Sretenja Gospodnjeg u Ušću Dejan Aleksić istakao je neophodnost izgradnje crkve jer se u Ušću, kako je rekao, mladi venčavaju, rađaju se i krštavaju deca.

– Kada me, gde god da odem, pitaju odakle dolaziš, kažem da dolazim iz malog mesta sa velikim srcem i dobrim ljudima. Ti dobri ljudi žele da Ušće napreduje i da ovaj hram za kratko vreme bude završen. Sredstva su prikupljena od dobrovoljnih priloga, pretežno Ušćana i onih koji su u inostranstvu. Naš sveštenik Milovan Krupniković se mnogo zalagao i trudio da pokrenemo ovu energiju i da se u Ušću što pre ovaj hram završi, napomenuo je Aleksić.

On je uputio poziv svim ljudima dobre volje da pomognu koliko mogu da bi hram što pre bio završen, dodajući da će on biti potvrda vere, ljubavi i mira.

– Svi koji podižu ovaj hram ne podižu ga u svoje ime i u svoju slavu, već u ime i u slavu Boga Živoga. Meštani, od kojih su neki do stare, male crkve u varošici, morali da pešače i gotovo čitav čas, raduju se izgradnji Božjeg doma u centru, koji će biti ponos i Ušća i Ušćana.

Osvećenju temelja crkve u Ušću, osim brojnih gostiju i meštana, prisustvovali su gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, iguman manastira Studenica Tihon, sveštenstvo i monaštvo Eparhije žičke, a u umetničkom delu programa nastupili su članovi Kulturno – umetničkog društva „Studenica“.

Raški Portal / kurir.rs / Foto: Grad Kraljevo

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *