Kraljevo se vraća na listu najposećenijih gradova, cveta seoski turizam, za četiri godine duplo više turista

“Kada nam budu proradile Mataruška i Bogutovačka banja uz seoski turizam, Maglič, Žiču i Studenicu, Kraljevo će se vratiti na listu najposećenijih gradova”, smatra direktorka Tursitičke organizacije Kraljevo Ana Mirosavljević.

U poslednjih nekoliko godina u Kraljevu je razvijen seoski turizam naročito u selu Rudno i Lopatnica, a u ovom trenutku tim unosnim poslom bavi se oko 80 domaćinstava.

Lopatnica

“Lopatnica se nalazi na dvadesetak kilometara od Kraljeva. To je skriveni biser seoskog turizma. Na oko sto kilometara od Kraljeva nalazi se Rudno koje je skriveno u srcu rezervata biosfere Golija-Studenica i koji je veoma razvijen u poslednjih nekoliko godina. Seoski turizam nam odlično radi i tome pomaže i Grad Kraljevo sa bespovratnim sredstvima za seoski turizam. Izdvaja već poslednjih nekoliko godina sedam, osam miliona dinara”, priča direktorka Turističke organizacije Kraljevo (TOK) Ana Mirosavljević.

U Turističkoj organizaciji su ponosni i na činjenicu da je prošle godine Kraljevo posetilo 93.300 turista, skoro duplo više u odnosu na 2016. godinu kada je u gradu na Ibru borvilo 48.200 gostiju. Taj broj 2017. godine bio je 49.500, a 2018. godine 70.200.

“Ove godine zaključno sa julom imamo oko 43.000 turista koji su posetili naš grad, što je jako dobro jer seoska domaćinstva su  dobro radila ove godine zahvaljujući vaučerima i do sada imamo oko sedam hiljada potvrda o rezervaciji vaučera za ovu godinu i sto noćenja bez vaučera. Međutim, od 1. jula prošle godine ti domaćini nisu u obavezi da nama prijavljuju broj noćenja tako da je u realnosti broj možda tri puta veći”, kaže Mirosavljević.

Od 2016. do 2019. Kraljevo je posetilo tri puta više domaćih nego stranih turisa, a ove godine pet ili šest puta zbog pandemije Kovida-19.

Direktorka TO Kraljevo Ana Mirosavljević

“Turizam je jedna od privrednih grana koja je najviše pogođena pandemijom korona virusa u svetu pa i kod nas. To se osetilo kada je ograničeno kretanje, uvedena socijalna distanca, zatvaranje granica, tako da smo svi bili zatečeni kada je krenuo taj prvi talas korona virusa. Razgovarali smo na terenu sa hotelijerima i sa vlasnicima privatnih seoskih domaćinstava. U hotelima se to osetilo jako jer je tada na početku prvog talasa epidemije najviše bilo poslovnih gostiju. Što se tiče seoskih domaćinstava, domaćini su u početku bili iznenađeni, kao i svi mi ali su se brzo snašli i krenuli da rade i imali su jako dobre rezultate. Ove godine, pogotovo pod uticajem korone, imamo najviše zabeležen broj turista baš u seoskim domaćinstvima”, navodi Mirosavljević.

U toku pandemije korona virusa u Turističkoj organizaciji posvetili su se intenzivnoj promociji turističkih potencijala Kraljeva izradom promotivnih filmova, a povećali su vidljivost i na društvenim mrežama.

Mataruška banja
Bogutovačka banja

Da bi rezultati u oblasti turizma u Kraljevu bili još bolji i na vrhunskom nivou u TOK-u kažu da bi trebalo što pre rešiti proces privatizacije Mataruške i Bogutovačke banje, nekad jedne od najznačajnijih i najposećenijih u Srbiji.

“Mi se nadamo i u Gradu i Turističkoj organizaciji da kada dođe do privatizacije, kada prorade banje da će se to odraziti na broj gostiju koji se znatno smanjio kada su banje prestale da rade. Ono što radi u Mataruškoj banji to je bolnica za rehabilitaciju Agens, kao i sportski centar Okanik. U obe banje postoji veliki broj privatnih domaćinstava koji se bave izdavanjem i oni to jako dobro rade.”, navodi direktorka TOK-a Ana Mirosalvjević.

U TOK-u ističu da bi ove godine trebalo da budu ostvarena dva važna projekta. Jedan se odnosi na  izgradnju mosta preko Ibra kojim se dolazi do Magliča, a koji je letos tokom nevremena poptuno uništen. Drugi projekat tiče se izgradnje pešačke staze do tvrđave, jedne od najatraktivnijih  turističkih destinacija u Srbiji.

Igor Tesić PR menadzer TO Kraljevo

“Projekat za izgradnju mosta je odobren od strane Kancelarije za javna ulaganja, a od resornog ministarstva dobili smo sredstva za završetak pešačke staze koja vodi do Magliča i potrudili smo se da je obezbedimo sa ogradom. Očekujemo, kada most bude sagrađen, da će Maglič biti ta destinacija koju će posećivati i mladi turisti i da ona bude bezbedna jer postoje neki delovi kada se penjete do Magliča da morate biti malo oprezniji zbog strmih strana koje vode dole do Ibra. Svakoga dana, dok most nije srušen, na Maglič je dolazilo od sto do dvesta turista i mi očekujemo da će ova tvrđava kada budu realizovane priče vezane za završetak mosta i završetak pešačke staze biti možda i prva tursitička destinacija, prva turistička atrakcija u našem gradu”, ističe PR menadžer TOK-a Igor Tešić.

Maglič

Projekat pešačke staze do tvrđave Maglič podrazumeva odmarališta sa klupama, a nastavak radova očekuje se za mesec dana po završetku javne nabavke.

Podsećaju i da je turistima osim ostalog na raspolaganju Goč gde se radi na realizaciji projekata izgradnje ski staza i ski liftova.  

“Nadamo se da će na Goču biti završena ta staza do kraja godine eventualno seldeće godine i da će Goč pored Kopaonika i Zlatibora biti planina koja je uvrštena u top destinacije jer je Goč planina koja se malo razlikuje, ona je dostupna svima što je jako značajno. To je i dečija planina koja je posebno dobra za decu i rekreativnu nastavu”, zaključuje direktorka TOK-a Ana Mirosavljević.

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Kraljevo danas” koji je finansijski podržan od strane Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Raški Portal / Grad Kraljevo / Foto: Grad Kraljevo

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *