Kraljevo obeležilo Dan proboja Solunskog fronta

Polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika, u Kraljevu je i ove godine, ali na nešto skromniji način, u promenjenim okolnostima s obzirom na epidemiološku situaciju uzrokovanu virusom korona, obeležen Dan proboja Solunskog fronta.

Poštu slavnim i besmrtnim precima odali su predstavnici grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, Žandarmerije i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da, zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, od ove godine, Republika Srbija i Republika Srpska, dan kada je izvršen proboj Solunskog fronta – 15. septembar, slave kao zajednički praznik, koji se obeležava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

„Srećan sam što konačno deca iz Srbije i deca iz Republike Srpske mogu da se sećaju besmrtnih heroja iz Prvog svetskog rata i što ćemo svi Srbi imati svoj praznik, dan kada ćemo se sećati ljudi koji su poginuli za slobodu naše otadžbine. Nadam se da ćemo naredne godine ovaj dan obeležavati sa više pripadnika Vojske, Policije, dece iz osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Kraljeva, odnosno da će to biti period kada ćemo mi kao država i kao narod izvojevati još jednu pobedu – ovoga puta protiv virusa korona“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Ovaj dan je, prema rečima Milana Matijević iz Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, ubrzao propast agresora na Balkanu i u celom Prvom svetskom ratu.

„Proboj Solunskog fronta je promenio situaciju na ratištu, promenio je odnos između zaraćenih strana, Srbija je krenula u juriš, srpski vojnici su žurili da se vrate u Srbiju. Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila 1.200.000 stanovnika računajući vojnike, kaplare i civilno stanovništvo koje se povlačilo preko gudura Albanije. Zato je ovaj datum veoma značajan i u tom simbolu naša država je našla datum koji poštuje i ceni i koji je od danas postao i državni praznik“, kazao je Matijević napominjući da je srpska vojska u to vreme pokazala izuzetnu snagu iako nije bila brojna i imala je svega 150.000 stanovnika.

Raški Portal / FB Dr Predrag Terzić / Foto: FB Dr Predrag Terzić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *