Sednica Gradskog veća Kraljeva

Sednica Gradskog veća: usvojen izveštaj o proceni štete od ovogodišnjih poplava – pomoć Vlade građanima čiji su stambeni objekti oštećeni

Na sto trideset trećoj (vanrednoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva na dnevnom redu se našlo ukupno sedam tačaka.

Članovi Gradskog veća su doneli Zaključak o usvajanju Izveštaja o proceni štete od elementarnih nepogoda – poplava koje su zadesile grad Kraljevo u junu 2020. godine.

Kako je naveo gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, ukupan iznos štete u oblasti infrastrukture, privrede, poljoprivrede, oblasti stanovanja i štete koja je nastala na vodotokovima prvog i drugog reda iznosi 921.000.000 dinara.

dr Predrag Terzić
dr Predrag Terzić, Foto: Raški Portal

„S obzirom na to da se radi o iznosu sredstava koji prevazilazi iznos od 10 procenata prihoda budžeta grada Kraljeva za 2020. godinu, stekli su se uslovi za proglašenje stanja elementarne nepogode. Vlada Republike Srbije je na području više od 30 jedinica lokalne samouprave, pa i grada Kraljeva, proglasila ovo stanje, tako da će svi građani koji su pretrpeli štete na svojim stambenim objektima dobiti pomoć od Vlade Republike Srbije. Za prvu kategoriju oštećenja dobiće 120.000 dinara, za petu 600.000 dinara, a na teritoriji grada Kraljeva nema objekata koji su u potpunosti uništeni i koji neće moći da budu rekonstruisani“, rekao je Terzić.

Prema njegovim rečima, tokom prethodne godine neki građani Kraljeva nisu mogli da dokažu vlasništvo nad objektom odnosno vlasništvo nad zemljištem gde je izgrađen određeni stambeni objekat. Kako je naveo, ima ih oko 300.

„Mi ćemo sve ove zahteve proslediti Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije i nadam se da ćemo u saradnji sa Kancelarijom, sa Vladom Republike Srbije, pronaći rešenja koja će biti u korist svih građana grada Kraljeva“, rekao je gradonačelnik.

Između ostalog, članovi Gradskog veća su doneli i Rešenje o izmeni Rešenja o izmeni rešenja o utvrđivanju rasporeda korišćenja sredstava iz budžeta grada Kraljeva u oblasti sporta za finansiranje godišnjih programa, kao i zaključke o davanju saglasnosti na Program obavljanja dimničarskih usluga za 2020. godinu odnosno o davanju saglasnosti na Plan čišćenja i kontrole dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja za 2020. godinu.

Raški Portal

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *