Državni sekretar Deđanski posetio ESTŠ „Nikola Tesla“ u Kraljevu

Oronule fasade su rekonstruisane, a umesto starih “jugića” đaci uče da voze koristeći nove automobile: državni sekretar Deđanski posetio ESTŠ „Nikola Tesla“ u Kraljevu.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike prof. dr Stevica Deđanski, posetio je grad Kraljevo. Zajedno sa gradonačelnikom Kraljeva dr Predragom Terzićem, zamenikom gradonačelnika Vukmanom Rakočevićem, predsednikom Skupštine Nenadom Markovićem i rukovodiocem Školske uprave Kraljeva Bojanom Marinković, kao i direktorom Elektro-saobraćajne tehničke škole „Nikola Tesla“ Branislavom Mićovićem, državni sekretar je obišao „novu Tehničku“.

Za unapređenje energetske efikasnosti zgrade ove škole, iz budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike, u periodu 2018/2019. godine, izdvojeno je oko 13 miliona dinara, a grad Kraljevo je učestvovao sa skoro šest miliona dinara.

Kako je istakao gradonačelnik, nekadašnji učenici danas gotovo da ne bi prepoznali školu, budući da je stara i dotrajala fasada u potpunosti rekonstruisana zahvaljujući Ministarstvu rudarstva i energetike.

dr Predrag Terzić
dr Predrag Terzić

„Zahvaljujem ministru energetike Aleksandru Antiću, kao i državnom sekretaru Stevici Deđanskom, pravom prijatelju grada Kraljeva, koji je u svakom trenutku pomagao gradu kako bi dobio novac iz različitih fondova i pratio realizaciju projekata. Rezultat našeg rada je potpuno nova fasada Elektro-saobraćajne tehničke škole „Nikola Tesla“, rekao je Terzić dodajući da ovakve posete služe i za nastavak razgovora naglasivši da je direktor Elektro-saobraćajne tehničke škole ambiciozan i da svakodnevno, sa profesorima i inženjerima u školi, priprema projekte kojima zajedničkim snagama sa gradom konkuriše i kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i u različitim ministarstvima.

Kupljena nova vozila
Kupljena nova vozila

„Samo zajedničkim radom možemo da prvo sredimo jednu školu, nakon toga i drugu školu, pa Dečje odmaralište i, na kraju, da sredimo ceo grad. To je ono što je cilj lokalne vlasti u Kraljevu. Uz podršku Republike, mislim da ćemo cilj i ostvariti“, izjavio je gradonačelnik skrenuvši pažnju i na to da je škola od Ministarstva pravde, od sredstava od oportuniteta, 2017. godine, dobila 3.340.000 dinara, kojima su kupljena dva potpuno nova vozila i opremljen Kabinet za informatiku.

Opremljen kabinet za informatiku
Opremljen kabinet za informatiku

Prema rečima direktora Elektro-saobraćajne tehničke škole „Nikola Tesla“ Branislava Mićovića, u okviru projekta energetske efikasnosti urađena je fasada škole, spoljašnji prozori, spoljašnja vrata i izolacija kamenom vunom, tako da je postignuta izuzetno velika ušteda u potrošnji toplotne energije. Prema proračunima za grejanje škole, pre radova, bilo je potrebno oko 210 kWh/m2 za školu, što nije moglo ni da bude potrošeno jer kapaciteti za grejanje nisu takvi.

„Posle obavljenih radova, na godišnjem nivou, biće potrebno oko 67 kWh/m2, što je ušteda od oko 60 odsto, tako da će sredstva koja su ranije korišćena za plaćanje računa za grejanje moći da se iskoriste i u nekim drugim školama za popravku energetske efikasnosti, a u našoj školi za nabavku učila i popravak kvaliteta rada“, rekao je direktor dodajući da škola učestvuje na svim projektima koje raspisuje Vlada Republike Srbije, uz zahvalnost Vladi, Ministarstvu pravde, Ministarstvu rudarstva i energetike, kao i gradu Kraljevu, sa kojim škola ima izuzetnu saradnju.

Državni sekretar Deđanski je istakao da ulaganje u energetsku efikasnost doprinosi, pre svega, boljim uslovima za rad i život ljudi koji se nalaze u objektima i zgradama koji su energetski efikasni, kao i uštedi energije, koja može da se koristi za druge namene. Prema njegovim rečima, u proseku bude 40 i više procenata uštede energije, što je veliki iznos novca s obzirom na broj zgrada koji su bile energetski neefikasne.

„Kada je 2014. godine Aleksandar Vučić preuzeo Vladu Srbije, usvojen je i počeo da radi budžetski fond, koji je tada imao 150.000.000 dinara, a sada ima 500.000.000 dinara. U početku se prijavljivalo po dvadesetak opština, ove i prošle godine bilo je više od 100 objekata. Prošle godine je bilo 27 lokalnih samouprava, a pre nekoliko dana smo potpisali ugovor sa 17, među kojima je i grad Kraljevo sa novim projektom. U narednom periodu treba da pospešimo prijavljivanje što više lokalnih samouprava. Budžetski fond će, verovatno, biti i povećan“, rekao je Deđanski napominjući da su neke lokalne samouprave ranije prepoznale značaj i ulagale novac, neke prepoznaju sada, pa je zato sve više prijavljenih projekata.

„Država prepoznaje energetsku efikasnost kao novi vid energije. Nije potrebno samo da proizvodimo energiju, nekad je dovoljno da štedimo, a kroz štednju energije brinemo i o ekologiji. Smanjenje CO2 koje se dešava sa ovakvim projektima bude veće od 20-25 procenata. Štedimo energiju, sređujemo život da bude bolji, popravljamo uslove rada, uz to brinemo i o ekologiji, o životnoj sredini. Vrlo sam zadovoljan kako je ovde urađeno, još je veća iskorišćenost nego u proseku, što je jako dobro, videćete koliko će značiti već na prvu sledeću zimu“, poručio je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike izrazivši nadu da će Kraljevo nastaviti da konkuriše sa novim projektima i da će Ministarstvo nastaviti da pomaže u njihovoj realizaciji.

Državni sekretar Stevica Deđanski je posetio i Dom učenika srednjih škola Kraljevo, u kojem će biti realizovan projekat „Unapređenje energetske efikasnosti zgrade Doma učenika srednjih škola Kraljevo“, sredstvima iz budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije uz učešće grada, a na osnovu Ugovora koji je gradonačelnik Kraljeva nedavno potpisao u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Raški Portal / Foto: FB dr Predrag Terzić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *