Deđanski obišao Dom učenika srednjih škola Kraljevo

Prilikom posete gradu Kraljevu državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stevica Deđanski, nakon obilaska Elektro-saobraćajne tehničke škole „Nikola Tesla“, posetio je i Dom učenika srednjih škola Kraljevo, u kojem će biti realizovan projekat „Unapređenje energetske efikasnosti zgrade Doma učenika srednjih škola Kraljevo“, sredstvima iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije, uz učešće grada, a na osnovu Ugovora koji je gradonačelnik Kraljeva nedavno potpisao u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Projektom „Unapređenje energetske efikasnosti zgrade Doma učenika srednjih škola Kraljevo“ su planirani radovi na rekonstrukciji termičkog omotača u delu arhitekture koji će obuhvatiti zamenu postojeće fasadne stolarije i dodavanje termičke izolacije u delu spoljnog omotača objekta, kao i zamenu postojeće stolarije. Predviđena je i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode. Realizacijom projekta biće omogućen prelazak iz energetskog razreda „E“ u razred „C“, čime će se doprineti energetskoj efikasnosti zgrade, kao i veliko smanjenju emisije CO2.

Ukupna vrednost projekta je 23.998.035,00 dinara – Ministarstvo rudarstva i energetike obezbeđuje 70 odsto, tj. 16.798.625,00 dinara, a grad Kraljevo preostalih 30 odsto – 7.199.410,00 dinara.

Kako je istakao direktor Doma učenika srednjih škola Dragutin Karanović, projekat je kompletan – od solarnih panela, gde će koristiti sunčevu energiju preko sistema bojlera za zagrevanje vode koju koriste učenici, a koristi se i u kuhinji, zatim kompletna zamena spoljašnje fasade, prozora i spoljašnjih vrata, ugradnja u kotlarnici visokoenergetskih pumpi pojedinačnih za svaki objekat, jer kotlarnica zagreva i Dom učenika i Šumarsku školu i sportsku salu.

Karanović je zahvalio lokalnoj samoupravi, bez čije podrške projekat ne bi bio ostvaren – iako Ministarstvo rudarstva i energetike odobrava sredstva, potrebno je da i grad učestvuje jednim delom sredstava. On je istakao da ovo nije prvi put da grad podržava projekte i za Dom učenika srednjih škola i za Studentski dom. Zahvalnost je uputio i Ministarstvu rudarastva i energetike, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ministru bez portfelja za populacionu politiku, kod kojih su učestvovali sa projektima.

Dom učenika srednjih škola, Kraljevo
Dom učenika srednjih škola, Kraljevo, Foto: Raški Portal

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da je u proteklih nekoliko godina Dom učenika u potpunosti promenio opis. Pored sredstava uloženih u samu zgradu, zajedničkim snagama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i grada, izgrađena je i multifunkcionalna sportska sala. On je naglasio da grad brine o učenicima svih osnovnih i srednjih škola na svojoj teritoriji tako da će ovakve sportske sale graditi i u drugim mestima, i u centru grada, u onim u osnovnim školama u kojima do sada nije bilo uslova da se deca bave sportom, i u osnovnim školama na seoskom području.

dr Predrag Terzić
dr Predrag Terzić, Foto: Raški Portal

„Mislim da cilj grada Kraljeva treba da bude izgradnja sportskih sala i u gružanskom kraju, u Vitanovcu, Vitkovcu, Čukojevcu, gde nemamo nijednu sportsku salu. Neophodno je da gradimo sportske sale i u drugim mestima u okolini Kraljeva, kako bi sva deca imala mogućnost da se bave sportom“, poručio je Terzić uz napomenu da u poslepodnevnim terminima meštani mogu da koriste sale, uz novčanu nadoknadu, a od tog novca bi bile unapređivane osnovne škole.

Podsetivši da je dobrom saradnjom Ministarstva energetike i rudarstva i grada Kraljeva rekonstruisan stari objekat Elektro-saobraćajne tehničke škole u skladu sa principom energetske efikasnosti, što donosi višestruku korist – u novčanoj uštedi i mogućnosti kupovine novih računara i novih učila i poboljšanja uslova učenja u školama, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što će i zgrada Doma učenika srednjih škola, zahvaljujući Ministarstvu energetike, u skladu sa principima energetske efikasnosti, biti rekonstruisana.

„Siguran sam da će se naša saradnja nastaviti, da ćemo već ove godine aplicirati sa novim projektom i da ćemo i sledeće godine biti među gradovima koji će dobiti sredstva“, poručio je Terzić.

Kako ističe državni sekretar Deđanski, dobijanje sredstava ne bi bilo moguće da lokalne samouprave nemaju projekat, a Kraljevo je dobar primer. Vlada Srbije bez razlike pomaže i opštine i gradove i mala sela, važno je da lokalna samouprava stane iza njih, ima gotov projekat, a država ima snage i novca. On je najavio da će do kraja godine biti napravljena nova agencija Budžetskog fonda za energetsku efikasnost, koja će imati zaista ozbiljna sredstva.

„Prošle godine je Vlada Republike Srbije usvojila naknadu, tarifu za energetsku efikasnost koja se prikuplja, i na osnovu te naknade imaćemo budžet od oko 10.000.000 evra godišnje. Imamo i dogovor sa partnerima iz Evropske komisije Evropske unije, koji će u početku pomoći Fond sa još po 10.000.000 evra. Imaćemo u prve tri godine, počevši od sledeće, oko 20.000.000 evra, koji će moći da se koriste za energetsku efikasnost. Imaćemo mnogo više projekata za opštine“, najavio je Deđanski iznoseći podatak da su do sada 93 lokalne samouprave imale razne projekte – neke su dobile sredstva za jedan, neke za dva, neke tri dobra projekta.

„Ovaj fond, što do sada nije bilo moguće jer nismo imali kapacitete, ni finansijske ni ljudske, biće dostupan i građanima – za sređivanje kuća, zgrada, za određene donacije za kupovinu energetski efikasne opreme. Očekujem da će biti dostupan početkom sledeće godine, u završnoj je fazi“, izneo je novine državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike naglasivši da država ne priča samo o evropskim standardima, već ih i sledi.

Raški Portal / Foto: FB Predrag Terzić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *