Saopštenje opštinskog štaba za vanredne situacije Raška od 15.05.2020.

Prema podacima koje je kasno sinoć saopštio Zavod za javno zdravlje Kraljevo, još 2 osobe obolele su od Kovida 19. Reč je o osobama ženskog pola 1976. i 1973.godište. Kod jednog pacijenta je nakon bolničkog lečenja i kućne izolacije urađeno drugo testiranje koje je pokazalo ponovno prisustvo virusa. U laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo obrađeno je 20 testova iz Raške.

Republički krizni štab objavio je juče da je u protekla 24 časa na teritoriji Srbije testirano 6.196 osoba, virus je potvrđen kod 79, što u procentima iznosi 1,27 odsto. Nažalost, brojke su neumoljive i pokazuju da u opštini Raška procenat novoinficiranih iznosi 10 odsto. Zbog ovakve statistike i činjenice da jedan broj građana ne poštuje mere zaštite i prevencije, Opštinski štab izraža va zabrinutost i upozorava na mogućnost ponovnog uvođenja vanrednog stanja ili stavljanje grada u karantinske uslove. Kako bi se izbegao ovakav scenario, Opštinski štab apeluje na građane da se pridržavaju preporuka nadležnih organa. Pojačana higijena, držanje socijalne distance, nošenje zaštitne opreme posebno u zatvorenom prostoru i izbegavanje okupljanja, najvažniji su načini borbe protiv daljeg širenja korona virusa. Članovi štaba mole građane Raške da pokažu visok stepen odgovornosti, primenjuju preventivne mere i na taj način zaštite sebe, svoje bližnje, kao i sve ljude sa kojima dođu u kontakt.

Od početka epidemije na teritoriji opštine Raška korona virus je potvrđen kod 58 osoba. 20 lica je izlečeno,dok su 22 pacijenta nakon jednog negativnog testa otpuštena iz bolnice i nastavila lečenje u kućnoj izolacije. Trenutno je u infektivnim klinikama i kovid bolnicama hospitalizovano 16 građana Raške. Od 13.aprila do 14.maja u Kovid ambulanti Doma zdravlja Raška testirane su 184 osobe.

Raški Portal

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *