Saopštenje opštinskog štaba za vanredne situacije Raška od 13.05.2020.

Opštinski štab za vanredne situacije razmatrao je na današnjoj sednici aktuelnu epidemiološku situaciju na teritoriji opštine Raška, kao i situaciju u pogledu sprovođenja preventivnih mera usmerenih ka sprečavanju širenja korona virusa. Uz konstataciju da se broj inficiranih popeo na 56, Opštinski štab apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih mera i da se u slučaju pojave simptoma bolesti obavezno jave Kovid ambulanti Doma zdravlja Raška.

Kako je primećeno da građani i vlasnici ugostiteljskih objekata ne poštuju preporuke nadležnih državnih i zdravstvenih organa, Opštinski štab je doneo zaključak kojim je naložio inspekcijskim službama Opštinske uprave Raška da u narednim danima, u skladu sa zakonima Republike Srbije i merama za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19, sprovedu pojačanu kontrolu rada ugostiteljskih objekata.

Inspekcijske službe Opštinske uprave Raška kontrolisaće socijalno distanciranje, nošenje lične zaštitne opreme svih zaposlenih tokom rada (maske, radne uniforme, rukavice), ali i gostiju, pošto je preporuka zdravstvenih organa da gosti prilikom boravka u prostoru objekta nose masku (ili drugi vid zaštitne pokrivke za nos i usta). Inspektori će proveravati i da li na ulazu u objekat postoje dezo-barijere i dozere za dezinfekciju ruku. Predmet kontrole inspekcijskih službi biće i raspored stolova unutar objekata kao i u letnjim baštama. Preporuka je da raspored stolova u zatvorenom ili otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata bude organizvan tako da razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima, ne bude manji od propisane socijalne distance od 2 metra.

Opštnski štab za vanredne situacije podseća građane da su vanredne mere još uvek na snazi i da je u Srbiji i dalje proglašena epidemija od posebnog značaja. Opštinski štab za vanredne situacije apeluje na građane opštine Raška da pokažu ličnu odgovornost i poštuju preporuke nadležnih državnih i zdravsrvenih organa dok traje opasnost od širenja virusa.

Raški Portal

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *