Šta je 9.000 km za amerikanku: Šakila našla sreću u našem Kraljevu!

„Odrasla sam u velikom gradu pa je ovo za mene u početku bio drugi svet, a onda sam počela da uživam“, poručuje 24-godišnja košarkašica.

Luizijanu i Srbiju deli više od 9.000 kilometara, ali ni tolika razdaljina nije bila prepreka za Šakilu Hil (24). Amerikanka je pošto-poto htela u evropsku zemlju košarke i stigla je…

Hilova nije izabrana na WNBA draftu, pa je odlučila da se posle četiri godine na koledžu „Grambling“ oproba i van svoje zemlje. I evo je, tu, u našem Kraljevu. Od jesenas…

Dolazak u Srbiju je drugačije iskustvo za mene. Uživala sam, sve dok se nije isprečio užas zvani koronavirus. Doživela sam nezaboravna iskustva na mestima za koje nikad nisam pomislila da ću ih obići – rekla je Amerikanka.

Šakila Hil je u septembru 2019. potpisala jednogodišnji ugovor sa ŽKK Kraljevo koji se takmiči u Prvoj košarkaškoj ligi.

Odrasla sam u velikom gradu, studirala na univerzitetu na kojem su 95 odsto studenti crnci, zato je Kraljevo za mene u početku bio drugi svet. Jezička barijera mi je bila najteža, trebalo mi je vremena da se snađem.

WNBA i dalje želja

Usled dešavanja u Srbiji, Šakila se vratila u domovinu gde u kućnom ambijentu održava formu. Želja joj je da zaigra u WNBA.

Znam da bog ima plan za mene. Tek sam tri godine profesionalni igrač, ako ne dođe poziv ove godine, doći će sledeće. Nadam se – rekla je Hilova.

Saigračice su joj, kaže, pomogle da se navikne na novi život.

Devojke znaju engleski, dok trener Dejan Kovačević priča samo srpski. Zna terminologiju, ali smo delovali kao u filmu. Trener govori, dok su devojke zbunjene – priča Hilova.

Iako je tokom koledž karijere bila poznata kao sjajan strelac, trener je od nje tražio da više razigrava tim. Poslušala je savet, iako se vlasnik kluba nije složio sa tim.

Rekao mi je da me nije platio da bih igrala drugačije. Znao je šta mogu i to i očekuje.

Počela je da igra prepoznatljivo, briljirala protiv Partizana, a Kraljevo je potom i osvojilo Kup „Milan Ciga Vasojević“, nacionalni Kup Srbije.

Osvajanje trofeja je sjajan osećaj. U gradu su svi bili oduševljeni, svi su slavili, a onda je došla korona i obustavila život – poručuje Šakila Hil.

Raški Portal / Alo / Foto: zkk-kraljevo.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *