Cveće porodice Joković odavno na dobrom glasu pa lako nalazi kupce i u vreme epidemije

Olivera i Goran Joković iz Musine Reke, pomoravskog sela nadomak Kraljeva, za deceniju i po ozbiljnog bavljenja plasteničkom proizvodnjom cveća,nikada nisu bili zabrinutiji za prodaju kao pred početak ove sezone. Kako i ne bi! U najsavremenije plastenike, sisteme za navodnjavanje i grejanje,nabavku reznica i đubriva iz Slovenije,kao i vozni park za transport cveća uložena su ogromna sredstva i rad. Početkom marta u plastenicima ovog vrednog bračnog para bilo je više od 250.000 ukrasnih biljaka.

Imali su Jokovići ugovoren plasman cveća u Crnu Goru,Bosnu i Hercegovinu,Kosovo i Metohiju,zatim gotov posao sa nekolicinom velikih kupaca širom Srbije,od Beograda do Zaječara. Kad je u zemlji uvedeno vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa i zatvorene granice i pijace,pomislili su; ,, kome je do cveća kad se u celom svetu i kod nas vodi borba za život svakog čoveka.“Kućna prodaja bila je jedino rešenje da se bar pokrije deo troškova.

Foto: GZS, M. Danilović

Međutim,posao je krenuo iznad svih očekivanja.Od prvog dana kupci su pristizali iz Beograda,Gornjeg Milanovca,Čačka,Ivanjice,Vrnjačke Banje,Trstenika,Kruševca,Kraljeva i drugih mesta.Tradicionalnim kupcima pridružili su se i neki novi.I na primeru Gorana i Olivere,i sina Nikole,koji je uz roditelje ovladao svim tajnama plasteničke proizvodnje cveća,potvrdila se ona narodna izreka ,,dobro radi i dobru se nadaj“.

,,Ove godine pobeđuje naš minuli rada.Svih ovih godina nastojali smo da imamo kvalitetno cveće,u tome smo uspeli i po tome su nas prepoznavali i kupci na veliko kao i oni koji su od nas kupovali cveće na kraljevačkoj ,čačanskoj i drugim pijacama.Mi smo i ranijih godina velike količine cveća prodavali u svom domaćinstvu u Musinoj Reci,ali ove godine,zbog pandemije koja nije mimoišla ni našu zemlju,celokupni dosadašnji plasman sveo se na kućnu prodaju.Tako će biti sve dok je na snazi vanredno stanje i zabrana prodaje na pijacama.Međutim,s obzirom na ukupnu situaciju, mi smo veoma zadovoljni,čak i iznenađeni obimom posla ,odnosno prodajom“,kaže Goran.

Joković Nikola, foto: GZS, M. Danilović

Zbog velike potražnje za njihovim cvećem,počev od svih vrsta muškatli,petonija,ciklama,belih rada,surfinija,zumbula, lepog jova,pa do narcisa,gvineja,begonija i mnogih drugih vrsta baštenskog i sakcijskog cveća,ali i poštovanja svih mera propisanih za vreme pandemije,uključujući i ograničeno kretanje,Jokovići su napravili raspored za kupovinu i preduzeli sve druge potrebne mere.

,,Obično nas kupci zovu telefonom par dana ili dan uoči dolaska i mi pravimo raspored kada će ko da dođe. U dogovoreno vreme za svakog je spakovano naručeno cveće tako da u našem dvorištu nema gužve iako prodaja traje od ranog jutra do vremena kada poslednji kupac može da obavi kupovinu i vrati se kući do 17 časova kada počinje zabrana kretanja.Sve funkcioniše besprekorno,svi su zadovoljni i što je najvažnije- ne kršimo propise koji se tiču vanrednog stanja“,kazuje Olivera.

Pored rada u plasteniku i prodaje Oliverin i Goranov sin Nikola zadužen je dezinfekciju dvorišta ,plastenika i drugih objekata,nabavku maski,rukavica i sredstava neophodnih za održavanje potrebne higijene u doamaćinstvu.

Cveće se sada prodaje kod kuće, foto: GZS, M. Danilović

,,Najpreče nam je zdravlje ljudi koji dolaze da kupe našu robu,naravno i nas-mojih roditelja i mene. Moj brat je na drumovima širom Evrope,vozi kamion,trenutno je u Uzbekistanu i kako svakoga dana mislimo na njega tako mislimo i na sve one koji dolaze u našu kuću. Isti je odnos,još ako zadovoljno odu od nas,naše je zadovoljsvo još i veće.Verujte da do sada nije bilo nijedne primedbe “,tvrdi najmlađi Joković.

Ako se po jutru dana poznaje, ova radna i složna porodica imaće još jednu uspešnu godinu iza sebe.Nastaviće da rade,kako zajednički govore,istim elanom i voljom kao i do sada,tim pre što se i Nikola,profesionalni kuvar po zanimanju i školskoj spremi,definitivno odlučio da za selo i cvećarstvo veže svoju egzistenciju i život.Novi plastenik već se ubrzano podiže na Nikolin predlog.Još ako mu se u zajedničkom poslu pridruži brat Nenad,biće to primer prave porodične sreća i bratske sloge.

Raški Portal / GZS / Milanko Danilović

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *