Potpisan ugovor: Leitner pravi gondolu iz Brzeća

Juče, 23. marta 2020. godine, JP “Skijališta Srbije“ su dodelila ugovor za javnu nabavku radova na izgradnji gondole Brzeće – Mali karaman sa pratećom infrastrukturom po sistemu ključ u ruke, konzorcijumu koji predvodi nosilac posla Leitner AG. Pored ove italijanske firme radove će izvoditi i firme Brzmin, Elkoms, Deling, Ornament Investinženjering, Estuar i Zapis pro. 
Na poziv za podnošenje ponuda, koji je objavljen 13. marta, pa sve do isteka roka 23. marta 2020. godine, pristigla je jedna prihvatljiva ponuda čija je ukupna ponuđena cena 22.495.000,00 eura bez PDV-a. Nakon sprovedenog otvaranja i stručne ocene, a na osnovu Zakona o javnim nabavkama, konstatovano je da su ispunjeni uslovi za dodelu ugovora konzorcijumu čiji je nosilac Leitner AG.
Predmet ovog ugovora je isporuka isklopive kabinske žičare Brzeće (Bela reka) – Mali Кaraman, sa kabinama za 10 osoba, izgradnja još jedne prateće ski staze, kao i izrada potrebne tehničke dokumentacije za projekte veštačkog osnežavanja nove ski staze i ski staza Bela reka 1 i Bela reka 2. Izgradnja sistema veštačkog osnežavanja nije predmet ovog ugovora. U sklopu radova izvršiće se demontaža kompletne instalacije dvosedežnih žičara Bela reka 1 i Bela reka 2.
Gondola će se sastojati od polazne stanice Brzeće sa pratećim objektima (1075 mnv), međustanice 1 (Struga – 1355 mnv), međustanice 2 (Izlaz Bele reke 2 – 1863mnv) sa objektom garaže za smeštaj kabina, kao i okretne stanice Mali karaman sa pripadajućim objektom ski restorana (1918 mnv).
Gondola će biti ukupne dužine 3.741 metar i savladavaće visinsku razliku od 843 metra. Imaće 28 stubnih mesta i 74 kabine (111 pri krajnjem kapacitetu). Trasirana je duž postojećih linija žičara Bela reka 1 i Bela reka 2, sa produženjem do platoa Mali Кaraman.
Inicijalni kapacitet gondole biće 1.600 osoba na sat, pri brzini od 6 m/s, sa mogućnošću proširenja na maksimalni kapacitet od 2.400 osoba/čas. Vreme putovanja će biti 12.4 minuta.

Republika Srbija će se u 2020. godini dobiti zajam od Evropske investicione banke u visini od 27 miliona eura za ovu dugo čekanu investiciju.

Raški Portal / Info Kop / Foto: Info Kop

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *