Kraljevo: Veći porez na imovinu u trećoj zoni

Porez na nekretnine u rubnim delovima Kraljeva, krajem prošle godine, je povećan, a u centru grada smanjen. Kraljevčani ne pamte takvu situaciju, a objašnjenje smo potražili u Poreskoj upravi.

Porez na nekretnike u trećoj i četvrtoj zoni veći je za 17 odnosno 12 posto, a u centru Kraljeva je smanjen za pet procenata, to je, kažu u lokalnoj poreskoj administraciji logična matematička računica.

“Jednostavno takav je promet bio, takvi su ugovori potpisani i to se automatski primenjuje na prosečnu cenu. Od 1. januara da 31. decembra mi smo imali promet u gradu samo jedne nekretnine, a na periferiji ih je bilo više od 10”, kaže Jovan Simović, načelnik Poreske uprave grada Kraljeva.

I u kraljevačkim agencijama za nekretnine potvrđuju da je uvećana prodaja nepokretnosti u trećoj zoni.

“Pre par godina mogli ste kupite domaćinstvo za sedam do petnaest hiljada evra, sada je to mnogo više”, objašnjava Boran Vujović iz agencije “Moj dom” Kraljevo.

Kraljevčani još nisu dobili rešenja za iznos ovogodišnjeg poreza, ali nisu upućeni ni u novine.

Iznos poreza za prvo tromesečje plaća se do 17. februara, kako ne bi bila obračunata kamata. Kao kompenzaciju za povećanje poreza na imovinu, Gradsko veće je donelo odluku da se redovnim platišama ne obračunava kamata za razliku u iznosu poreza. Onih koji dobijaju rešenja je oko 55 hiljada.

RTS / raski.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *