Predstavljen novi prostorni plan Studenice: Zaštita najvrednijeg srpskog manastira osnovni cilj

Prostornim planom područja manastira Studenice, čiji je naručilac Sektor za prostorno planiranje i urbanizam Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a koji je obradilo Javno preduzeće Urbanizam iz Kragujevca, zaštitilo bi se područje od oko 609 kvadratnih kilometara koje obuhvata delove teritorije Kraljeva i Ivanjice, kao i parka prirode Golija, odnosno rezervata biosfere Golija – Studenica.

Osnovni cilj izrade Prostornog plana za Studenicu, koja se svrstava u spomenik kulture izuzetnog značaja, upisan na Listu svetske baštine UNESKO, je razvoj turizma koji unapređuje kvalitet života lokalnog stanovništva.

Plan predviđa uklanjanje tranzitnog saobraćaja sa trase državnog puta Ivanjica – Ušće, koji prolazi uz zid manastirskog kompleksa kao i izgradnju obilazne saobraćajnice. Važnu sponu između manastira Studenica i Gradac, predstavlja put Studenica – Rudno – Reka, te je neophodno izmeštanje i dela te trase. Takođe, zgrada nekadašnje poljoprivredne zadruge ne bi se rušila već bi se stavila u funkciju kulturno – obrazovnih sadržaja i igostiteljstva a obnova individualnih objekata uskladila bi se sa obnovom tradicionalnih seoskih gazdinstava studeničkog kraja.

Prostorni plan za Studenicu i okolinu je predstavljen na Salonu urbanizma u Nišu, koji je održan u organizaciji urbanista Srbije.

GZS / Milanko Danilović / raski.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *