Pokrenuta istraga zbog zakopanog otpada kod Raške

Snimanjem dve lokacije na 30 metara kvadratnih, utvrđeno postojanje metalnih predmeta koji su danas iskopani.

Zbog sumnje da je u krugu fabrike “MG Serbien” u Baljevcu kod Raške zakopan opasan otpad, Osnovno javno tužilaštvo iz Raške pokrenulo je istragu u cilju utvrđivanja činjenica i uzorkovanja pronađenog materijala, potvrdila je RTS-u osnovna javna tužiteljka Dragica Rosić.

Dragica Rosić navodi da je snimanjem dve lokacije na 30 metara kvadratnih, utvrđeno postojanje metalnih predmeta koji su danas iskopani.

“Za sada su pronađena i iskopana dva bureta, koja su se nalazila na dubini od dva metra. Urađeno je uzorkovanje materijala ali će se na podatak da li se radi o opasnim materijama, čekati oko 3 nedelje, nakon analiza koje vrši Institut u Vinči. Iskopavanja i analize će potrajati još nekoliko dana, kaže Rosićeva.

Na terenu su danas, osim Osnovnog javnog tužilaštva, bili prisuti i pripadnici policije, vatrogasaca spasilaca, firme za iskopavanje i istraživanje kao i predstavnici Instituta iz Vinče.

Iz kompanije “MG Serbien” još uvek nema odgovora.

Na zvaničnom sajtu firme, navodi se da je fabrika izgrađena 1979. godine i da se bavi eksploatacijom rude “dolomit” i njenom preradom, kao i reciklažom otpada magnezijuma u legure tog metala. Navodi se i da su po kapacitetu, jedna od najvećih fabrika za reciklažu u Evropi.

Fabrika je privatizovana 2005. godine. Od tada, više puta, meštani su upućivali žalbe na mnoge državne adrese da ovo preduzeće ugrožava njihove živote emitujući opasne materije u atmosferu.

Odsek za kontrolu i nadzor odeljenja Ministarstva za zaštitu životne sredine za Raški okrug u Kraljevu izdao je rešenje o zabrani rada te fabrike čak dva puta tokom 2007. godine. Nakon toga, fabrika nije zatvarana.

(RTS)

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *