Pesniku Vladimiru Jagličiću uručena Žička hrisovulja

U trpezariji Manastira Žiče, na Preobraženje Gospodnje, poslednjeg dana Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje 2019“, dvadeset osmi dobitnik – Vladimir Jagličić, nagrađen je prestižnom književnom nagradom – Žičkom hrisovuljom. Priznanje, koje čine unikatna zlatopečatna povelja i ikona Preobraženja Gospodnjeg, u prepunoj žičkoj trpezariji, uručio mu je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić. Pesničkom delu dobitnika biće posvećen i zbornik radova sa skupa koji je održan u okviru manifestacije Žički duhovni sabor „Preobraženje 2019“.

O delu Vladimira Jagličića govorili su dr Dragan Hamović, predsednik žirija, i pesnik Đorđo Sladoje. Glumac Milomir Nedeljković je kazivao stihove Jagličićevih pesama, a Hor Crvčanin je otpevao nekoliko pesama iz repertoara duhovne muzika.

Prošlogodišnji dobitnik Stevan Tontić, Dejan Aleksić, Ana Gvozdenović, Miloš Milišić i Dragan Hamović – ovogodišnji žiri, na Spasovdan, doneo je odluku o dobitniku Žičke hrisovulje za ovu godinu – Vladimiru Jagličiću za, kako se navodi u obrazloženju, poeziju ukorenjenu u svome jeziku i duhovnom pozivu.

Kako je za dobitnika priznanja dvadeset osmog Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje“ rekao predsednik žirija, „Jagličić je ostao veran poeziji kao umetnosti stiha, ali i poeziji kao svedočanstvu bitnih zbivanja unutar i okolo pesnikovog pojedinstva. Opevao je pojedinosti neposrednog okruženja, u formi soneta i u drugim stalnim oblicima, pa je svoja zanimanja prenosio na unutarnja kretanja i na kretanja u istoriji čiji je savremenik, kao i u sagledavanje kulturnih tekovina kojim je dotaknut i njihovih tajnih zračenja. Budnom lirskom optikom opaža, ali i simbolički obremenjuje, refleksivno prožima udaljene činjenice vidljivog i nevidljivog, sadašnjeg i prošlog, uzvišenog i beznadežno niskog. Vladimir Jagličić je pesnik koji je iskustva skorašnjih ratova, kao i njegove naknadne razarajuće odjeke, izrazio u duhu najčestitijih lirskih svedoka. Jagličić je neretko, s dovoljno razloga, i lirski satirik, oštar i direktan. U novijim pesmama, naročito, pesnik je nadnesen nad prolaskom i zagledan u „predgrađe horizonta“, ka onoj strani, kojoj tečemo u susret, poduprt naslojenim i sabranim duhovnim uvidima. U najboljim primerima izrazito produktivnog pesništva Vladimira Jagličića srpski jezik uposlen u vezanom stihu govori u punom naboju složenog ali pročišćenog smisla i to o ključnim temama za našu orijentaciju u vremenu.“

Vladimir Jagličić je rođen 1961. godine u Kragujevcu, gde je diplomirao na Pravnom fakultetu. Pesnik, prozaista, kritičar, esejista, antologičar, prevodilac. Napisao je brojne zbirke pesama, a sastavio je i antologiju savremene srpske poezije, kao i ruske poezije i anglofonog pesništva. Preveo je veliki broj knjiga sa ruskog jezika, različitih žanrova. Dobitnik je mnogih značajnih književnih priznanja u nas, ali i u Rusiji. Osim na ruski, poezija mu je prevođena na engleski, poljski, ukrajinski, bugarski i jermenski jezik.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *