Sednica Gradskog veća: Prihodi u prvoj polovini godine veći za skoro 100 miliona u odnosu na isti period prethodne

Na devedeset osmoj (vanrednoj) sednici Gradskog veća većnici su raspravljali o devet tačaka. Gradsko veće je donelo Zaključak o utvrđivanju Predloga zaključka o usvajanju Izveštaja o realizaciji Odluke o budžetu grada Kraljeva za 2019. godinu za period od 01.01.2019. do 30.06.2019. godine.

„Ukupni prihodi budžeta su 1.594.000.000 dinara, a rashodi 1.386.000.000 dinara. Ako poredimo prihode za prvih šest meseci ove godine, u odnosu na prvih šest meseci 2018, veći su za čak 97.400.000 dinara. Nastavljamo trend rasta budžeta grada Kraljeva od 2016. do 2019. godine – svake godine smo imali rast prihoda od 200.000.000 do 250.000.000 dinara. S obzirom na to da u drugoj polovini godine očekujemo veće punjenje budžeta, i ove godine ćemo sigurno imati rast budžetskih prihoda u iznosu od 200.000.000 dinara, a možda i više“, obrazložio je gradonačelnik istakavši „da je najvažnija je struktura rasta prihoda. Rast poreza je veći za 61.000.000 dinara, a imamo i rast kapitalnih transfera od Republike u iznosu od 63.000.000 dinara“.

Prema rečima gradonačelnika, prihodi u prvih šest meseci ove godine su za 208.000.000 dinara veći od rashoda. Terzić je istakao da, kada se govori o rastu prihoda, o tome da smo ostvarili veće prihode i od poreza i od dotacija, treba sve prihode koje smo ostvarili u toku ove godine i potrošiti.

„Program uređivanja građevinskog zemljišta se realizuje u većem procentu u drugoj polovini godine u odnosu na prvu. S obzirom na to da je 3. juna 2019. godine na teritoriji Kraljeva proglašena vanredna situacija, naša javna preduzeća su na prvom mestu bila angažovana na otklanjanju posledica poplava, tako da smo kasnije započeli i rekonstrukciju puteva i asfaltiranje puteva na seoskom području, ali i značajnije projekte. Realizacija Programa uređivanja građevinskog zemljišta u drugoj polovini godine će biti veća i na taj način ćemo uspeti da potrošimo sav novac koji smo uspeli da ostvarimo u prvoj polovini godine“, zaključio je gradonačelnik.

Gradski većnici su doneli Zaključak o utvrđivanju Predloga rešenja o davanju saglasnosti na odluke nadzornih odbora JKP „Vodovod“ Kraljevo i JKP „Putevi“ Kraljevo o raspodeli dobiti.

„Naša javna preduzeća su pozitivno poslovala i u 2018. godini, JKP „Vodovod“ je ostvarilo ukupan profit u iznosu od 8.000.000 dinara, s obzirom na zakonsku regulativu i na našu odluku, polovina ovih sredstava biće uplaćena u budžet grada Kraljeva. JKP „Putevi“ je ostvarilo ukupan profit od 2.600.000 dinara, tako da će 1.300.000 dinara biti prihod budžeta grada Kraljeva“, rekao je Terzić, dodavši da ta sredstva ulaze u ukupan prihod budžeta grada Kraljeva i potom se troše prema odluci koju donose odbornici Skupštine grada Kraljeva, kao i da se radi o nenamenskom prihodu budžeta grada Kraljeva.

Većnici su doneli Zaključak o davanju prethodnog pozitivnog mišljenja na finansijske planove mesnih zajednica za 2019. godinu.

„Doneli smo Zaključak o finansijskim planovima mesnih zajednica sa uvidom u iznose sredstava koji su opredeljeni po mesnim zajednicama. Radi se o sličnom iznosu sredstava, koji se razlikuje kod dve mesne zajednice. S obzirom na to da je pre 2012. godine postojao sistem po kojem su predsednici saveta mesnih zajednica mogli da zaključuju ugovor sa tadašnjom „Elektrosrbijom“ u cilju izgradnje mreže javne rasvete, nakon neplaćenih ugovornih obaveza mesnih zajednica usledila je tužba „Elektrosrbije“. Mi smo u prethodnih nekoliko godina uspeli da, kroz sudske postupke ili obezbeđivanje sredstava, pokrijemo ove dugove. Preostale su dve mesne zajednice, Cvetke i Milavčići. Ukupno 9.000.000 dinara smo opredelili i na ovaj način i ove mesne zajednice više neće imati dugove prema „Elektroprivredi Srbije“ odnosno moći će da funkcionišu“, objasnio je gradonačelnik dodavši da su konačno rešeni problemi dugovanja mesnih zajednica „Elektroprivredi Srbije“ i drugim privrednim subjektima i da će od sada one moći da funkcionišu kako treba.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *