Kraljevo i Knić, uz pomoć Vlade, nastavljaju uređenje korita reke Gruže

Sanacija oštećene obale i dna u cilju povećanja propusne moći korita reke Gruže uzvodno od mosta u Zakuti zvanično je započeta. Opština Knić, grad Kraljevo, JVP „Srbijavode“, uz finansijsku podršku Vlade Srbije, nastavljaju uređenje korita reke Gruže. Radovi su planirani na deonici od mosta na lokalnom putu Guberevac–Zakuta uzvodno do mosta na magistralnom putu Kragujevac–Kraljevo u dužini od pet kilometara. Istovremeno, započeti su pripremni radovi – geodetsko snimanje i izrada projektno-planske dokumentacije za dalju realizaciju projekta uređenja vodotoka reke Gruže do brane na akumulacionom jezeru u Pajsijeviću.

Prilikom obilaska radova, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je podsetio na to da je, nakon što je prethodne godine grad Kraljevo sa opštinom Knić započeo saradnju i od Vlade Republike Srbije, preko JVP „Srbijavode“, dobio značajna finansijska sredstva za regulaciju vodotoka reke Gruže, i ove godine dobio podršku Vlade, tako da se radovi nastavljaju. On je istakao veoma dobru saradnju grada Kraljeva i opštine Knić, koji se trude da pomažu svojim meštanima.

„Prilikom posete Zakuti pre dva dana, imao sam priliku da vidim da „Putevi“ rade na regulisanju vodotokova, ali i pomažu na uspostavljanju putnih pravaca koji su oštećeni nakon ovogodišnjih junskih poplava. Sada pomažemo poljoprivrednicima – kada tok reke Gruže bude regulisan, neće više plaviti njihove oranice koje se nalaze i na teritoriji grada Kraljeva i na teritoriji opštine Knić. Mi ćemo i dalje sarađivati kako bismo pomogli građanima koji žive u Petropolju, Zakuti, Sibnici, Guberevcu i u drugim selima na teritoriji ove dve prelepe jedinice lokalne samouprave“, poručio je gradonačelnik Kraljeva i istakao da je ovo pravi primer dobre saradnje jedinica lokalne samouprave koji je Vlada podržala.
„Nadam se da ćemo sarađivati još više. Problem vodotoka ne treba da rešavamo parcijalno, već za sve koji žive kraj reke Gruže. Administrativne granice treba da nas spajaju, ne razdvajaju. I predsednici mesnih zajednica treba zajedno da nastupaju i iskažu potrebe sela i meštana, kako bismo sagledali probleme i iznašli rešenja“, rekao je Terzić dodavši da treba raditi na podizanju kvaliteta života meštana i da reka Gruža treba da pomogne da se ostvari veći prinos, da poljoprivrednici više zarađuju, ne da bude reka koja plavi i odnosi zasade i useve.

Predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić je istakao značaj zajedničkog nastupa prilikom spasavanja gružanske doline od budućih poplava i ogromnih šteta koje su u ovom kraju pretrpeli u bujičnim poplavama. U okviru otklanjanja posledica ovih katastrofalnih poplava, pripremljeni su projekti i za sanaciju i uređenje vodotokova drugog reda. Reč je o 11 reka i potoka, pritoka reke Gruže, u dužini od oko 25 kilometara, čije će uređenje obezbediti bolji protok vode i zaštitu od novih poplava. Radovi će biti sprovedeni sredstvima Vlade Republike Srbije kao prioritetna mera sanacije posledica poplava u opštini Knić, gde je u sedam sela sa najvećim posledicama elementarne nepogode još uvek na snazi vanredna situacija.

„Nama je ovo višestruko značajno ne samo zbog sprečavanja plavljenja i budućih šteta od poplava u ovom delu najplodnije gružanske zemlje uz reku Gružu, nego i stavljanja u funkciju svih plodnih površina. Nama je ovo životna delatnost. Ovde su usitnjene parcele posedi, a svuda u svetu se na sitnim parcelama u usitnjenom posedu rade skuplje profitabilnije kulture. Imamo razvijenu poljoprivredu – uzgajamo povrće, sada radimo sitno voće za poznatog kupca u Nemačkoj i Holandiji… Neki poljoprivrednici sada umesto nekoliko stotina imaju nekoliko hiljada evra prihoda. Osnovno je da sredimo korito reke Gruže, njene pritoke, sprečimo plavljenje, da bi naši domaćini povećali prihode“, izjavio je predsednik opštine Knić.

On je predsednicima mesnih zajednica poručio da je mnogo značajno da sarađuju, da se sastaju, razgovaraju sa meštanima, da kažu koji su problemi koje imaju, budući da su Vlada i nadležna ministarstva voljni da pomognu.

Da su ovi radovi od velikog značaja za sve govori i podatak da je administrativna procedura neophodna za nastavak uređenja Gruže završena u rekordnom roku, zahvaljujući razumevanju vlasnika parcela u kratkom roku je pribavljena saglasnost i za prolaz mehanizacije kroz parcele koje su uz reku Gružu. Poljoprivrednici su pokazali neskriveno zadovoljstvo što će se konačno urediti reka koja im je svojim čestim izlivanjem onemogućavala redovnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju na najplodnijoj zemlji u dolini Gruže.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *