PISCI U FOKUSU: U Vrnjačkoj Banji počinje 43. Festival filmskog scenarija

U takmičarskom programu publika će imati priliku da vidi ukupno 14 igranih filmova srpske kinematografije nastalih između dva festivala.

Tradicionalni, 43. po redu, Festival filmskog scenarija, jedna od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji, počeće večeras u Vrnjačkoj Banji projekcijom filmova “Kralj Petar Prvi”, za koji su scenario napisali Milovan Vitezović, Petar Ristovski i Vladimir Ćosić, i “Psi umiru sami”, Nikole Petrovića.

U organizaciji ovdašnjeg Kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave, tokom pet festivalskih dana, sve do 17. avgusta, na letnjoj pozornici vrnjačkog amfiteatra “Danilo Bata Stojković”, kao i u bioskopskoj sali, publika i stručni žiri, koji čine Biljana Maksić, Đorđe Milosavljević i Milan Nikodijević, u takmičarskom programu imaće priliku da vidi ukupno 14 igranih filmova srpske kinematografije nastalih između dva festivala.

Osim dva ostvarenja na svečanom otvaranju, u trci za nagradu naći će se i “Aleksandra” Saše Radivojevića, “Ajvar” Ane Marije Rosi i Maje Todorović, “Četiri ruže” Balše Labovića i Vasilija Nikitovića, “Zlogonje” Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića, “Delirijum tremens” Gorana Markovića, “O životu i smrti” Predraga Perišića, “Teret” Ognjena Glavonića, “Taksi bluz”, za koji su scenario napisali Marko Backović i Marko Jocić, “Šavovi” Elme Tataragić, “Reži” Dragana Nikolića, “Južni vetar” Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića i “Pijavice”, urađene po scenariju Davida Albaharija, Dragana Marinkovića i Dušana Spasojevića.

Van konkurencije biće prikazan dokumentarac Daneta Stanojčića “Godine u (v)etru”, a u postfestivalskom programu “Preko plota” i filmovi “Balkanska međa”, “Između dana i noći” i “Koja je ovo država”.

PRATEĆI PROGRAM

NI ove godine neće izostati tradicionalna Škola filmske dramaturgije “Slobodan Stojanović”, a u okviru pratećih programa predviđeni su i izložba “Velikani srpskog glumišta”, promocija monografije “Milena Dravić, ili ključ snova”, Simpozijum “TV serije i filmovi: preplitanja i ukrštanja”, kao i selekcija studentskih filmova FDU “Mladi lavovi”.

novosti.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *