Kraljevo dobija stadion sa 8.000 mesta – Ovako će izgledati moderan teren po UEFA standardima

U okviru projekta izgradnje i rekonstrukcije sportskih objekata u Srbiji, novi moderan stadion u skladu sa UEFA standardima trebalo bi da dobije i Kraljevo. U toku je javni uvid u urbanistički projekat izgradnje stadiona, a idejno rešenje novog objekta izradila je komanija Energoprojekt.
Kako se navodi u projektu idejnog rešenja, lokacija planirana za izgradnju Fudbalskog stadiona nalazi se u istočnom delu grada, koji je po Planu generalne regulacije deo celine Industrijska zona Sportski aerodrom. Industrijska zona je smeštena u ravničarskom delu na desnoj obali reke Zapadne Morave, na oko 200m nadmorske visine, na udaljenosti od 2-3km od centra grada, sa dobrom infrastrukturnom opremljenošću zemljišta.
– Unutrašnja, funkcionalno-tehnološka organizacija objekata projektovana je saglasno urbanističkim uslovima, zahtevima Investitora i važećim tehničkim propisima, pravilnicima, standardima i posebnim zahtevima i preporukama za ovu vrstu objekata – piše u projektu.
Centralni objekat na lokaciji je fudbalski stadion oko koga su planirani svi prateći sadržaji i spoljno uređenje sa kompletnom infrastrukturom, koje je usklađeno sa osnovnom funkcijom objekta i njenim zahtevima.
Stadion će imati kapacitet od preko 8.000 mesta (Foto: Grad Kraljevo/ Energoprojekt)
Glavni objekat – stadion se sastoji od dve funkcionalno zavisne celine: terena i gledališta – natkrivenih tribina koje ga okružuju.
– Planirani teren je dimenzija 105x68m, sa podlogom od veštačke trave, u skladu sa zahtevima UEFA i Investitora. Objekat je formiran oko terena, ima pravougaonu formu sa zaobljenim ivicama, a čine ga tribine u više nivoa sa pratećim sadržajima. Tribine su organizovane prema sektorima: istok, zapad, sever i jug – navodi se u idejnom rešenju.
Planirani broj sedišta na tribinama objekta je da 8.057 mesta, a pored ovih mesta planirano je i 112 mesta za novinare.
Stadion bi trebalo da ima tri sprata.
U okviru prizemlja (sektor zapad) planirani su isti sadržaji za potrebe oba tima, sa jedne i druge strane koridora: svlačionice, prostorije za masažu, toaleti i tuševi, dok se ispod južne tribine nalazi celina formirana za sportske sadržaje koji nisu u funkciji stadiona i koji se mogu koristiti kao potpuno nezavisna celina. Ovaj deo čine sledeći sportski sadržaji: kuglana, stoni tenis, borilačke veštine, ugostiteljski sadržaji za potrebe posetilaca, prateći sanitarni i tehnički prostori.
Budući izgled novog stadiona u Kraljevu (Foto: Grad Kraljevo/ Energoprojekt)
– Na zapadnoj strani omogućen je pristup službenim licima i ViP posetiocima, a od sadržaja u tom delu su planirani: muzej, prodaja suvenira, ugostiteljski sadržaji (brza hrana i piće), sanitarni prostori, vertikalne komunikacije (lift i stepeništa), ambulanta (prva pomoć za gledaoce) – navodi se u idejnom rešenju koje je izradio Energoprojekt.
Osim glavnog, planirana je i izgradnja pomoćnog terena sa podlogom od veštačke trave, dimenzija 95x64m. Pored terena sa istočne strane su planirane klupe za trenere i rezervne igrače. Planirano je i noćno osvetljenje na četiri stuba koja su locirana pored uglova terena.
Podsetimo, osim Kraljeva, nove stadione dobiće i VranjeLeskovacLoznicaZaječar i Kragujevac.
I. Milovanović

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *