Vrnjačka Banja: Taksisti prevoze pacijente na lečenje

Pacijenti iz Vrnjačke Banje i okoline koji primaju hemioterapiju u Opštoj bolnici Studenica, od sada će moći besplatno da putuju do Kraljeva i nazad. Vrnjačka taksi firma izašla je u susret molbi Ženskog cetra Milica, koji okuplja pacijente obolele od karcinoma, da im olakša borbu sa teškom bolešću.

Vrnjčanin Nenad Jovanović, više od četiri godine bori se sa karcinomom. Jednom nedeljno iz Vrnjačke Banje putuje u Kraljevo da primi hemioterapiju. Do sada, autobusom ili linijskim taksijem.

“Linijski taksi, kao linijski taksi, moraš da čekaš da se napuni pa da krene, neće samo mene da vozi normalno. Po sat vremena se nekad čeka po vrućini, gužvi, Primiš hemioterapiju, mučnina. Ovo puno znači”; kaže Nenad Jovanović.

Savi Đurić iz sela Vrba, koja je već drugi put operisala karcinom. Sam gest i više znači od toga što više neće morati da razmišlja o prevozu.

“Kad znaš da neko ipak misli za izlečenje takvih bolesnika to je mnogo dobro. Psihička podrška je najbitnija u ovim situacijama”, kaže Sava Đurić, iz Vrbe kod Kraljeva.

To dobro znaju u Ženskom centri Milica iz Vrnjačke Banje. Sa taksi firmom koja im je i ranije pomagala, dogovrili su se da pacijente iz Vrnjačke Banje i okoline, svake srede prevezu do kraljevačke bolnice i nazad.

“Učestvovali smo u nekim akcijama i ovo je bio neki dogovor između nas dve. Ona je to preložila, ja sam naravno pristala zato što, eto, želimo da pomognemo ljudima koji su u tim teškim situacijama”, kaže Nataša Spasić, vlasnica taksi firme iz Vrnjačke Banje.

“Ja se nadam da ćemo poslati poruku, ne samo u Opštini Vrmnjačka Banja, već šire, da se ljudi organizuju jer taj jedan odlazak i vraćanje nije toliko opterećujuće za nekog, a pacijentima puno znači. Naročito po ovoj vrućini”, smatra Vesna Bondžić, Ženski centar Milica iz Vrnjačke Banje.

Značiće i članovima porodica obolelih, jer se terapije obično primaju ujutru kada moraju da rade. Vrnjačko udruženje već je pomagalo kraljevačkoj onkologiji. Do sada, donacijom jastuka i posteljine.

Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja

“Oni su zaista neko ko se uvek odazove i uvek i da ideju, a i što je jako bitno, ne završi se samo na ideji nego se sprovede u delo. Ono što će biti na nama da ti pacijenti u vreme kada oni dolaze pola deset, deset, budu zajedno primeljeni, i zajedno zbrinuti i u okvirno vreme završeni svi”, kaže Danijela Okošanović, glavna sestra Dnevne bolnice i Odeljenja onkologije Opšte bolnice Studenica.

Ovom akcijom članovi Ženskog centra Milica ispunili su jedan cilj. Pacijentima koji idu na zračne terapije potreban je prevoz do 80 km udaljenog Kragujevca. To će im biti teže da obezbede, ali, kažu, neće odustati.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *