Crkva protestuje zbog spomenika na groblju u Novom Pazaru

SPC smatra da je spomenik na Pravoslavnom groblju u Novom Pazaru postavljen nelegalno i najavljuje žalbu.

Povodom odobrenja Gradskog veća u Novom Pazaru, posle kojeg je Nelica Grujić – ćerka pre dve godine preminulog Timotija Vasovića, ocu “komunisti” i ateisti na Pravoslavnom groblju kod Petrove crkve postavila spomenik bez verskog obeležja – u ime Crkvene opštine za Rašku oblast se oglasio protojerej-stavrofor Tomislav Milenković.

– Spomenik je postavljen nelegalno, pre konačne odluke Upravnog suda, pa ćemo se žaliti nadležnim instancama, a ispitujemo i to kako je došlo do ove zloupotrebe, s obzirom na to da je sve učinjeno bez odobrenja JKP “Gradska čistoća” koje upravlja gradskim grobljima. Nećemo dozvoliti da prosta sila postane opšti obrazac i radije ćemo raskinuti ugovor sa lokalnom samoupravom o ustupanju crkvene parcele za gradsko groblje. Jer, mi smo ga potpisali u dobroj veri, a sada su nas izigrali – ističe Milenković, naglašavajući da porodica Timotija Vasovića nije prihvatila ponuđeni kompromis.

U Novom Pazaru, inače, postoje i dva muslimanska groblja, a ono pravoslavno groblje u naselju Šestovo – gde su sahranjivani i ateisti – je prebukirano.

 

Tomislav Milenković

novosti.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *