Renoviran banjski kompleks u Jošaničkoj banji

Zajedničkim ulaganjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i opštine Raška, potpuno je renoviran banjski kompleks u Jošaničkoj banji. Vrednost investicija je više od 200 miliona dinara. Blatno kupatilo, sauna i bazen kao i preuređen park uticali su i na broj turista.

Nalazi se na samo 24 kilometra od Kopaonika. Međutim, turizam u Jošaničkoj banji razvijao se stidljivo uprkos činjenici da je potencijal ogroman.

Zabrinjavao je i podatak da je broj noćenja na Kopaniku mnogostruko porastao u protekloj deceniji a da to nije imalo uticaja na razvoj Jošaničke banje.

“Turizam je od osamdesetih, osnivanjem Geneksa na Kopaoniku, polako uzimao primat kada su u pitanju privredne grane od kojih je živela ova opština”, rekao je direktor Turističke organizacije Raška Radenko Cvetić.

Od renoviranja novog banjskog kupatila i osnivanja ambulante za fizikalnu terapiju, situacija u Jošaničkoj banji menja se nabolje.

“Čujem da je ovo kuća koja će nastaviti da živi i nadalje, a uspeh ove banje je neverovatan”, kaže gost Jošaničke banje Ismet Agović iz Rožaja.

Ljuba Ljubić iz Višnjičke banje već 23 godine ide po raznim banjama. “Prvi put sam ovde i zaista je mir, šuma, divljina – lepo je”, kaže Ljuba.

Ulaganje države i opštine u infrastrukturu uticalo je i na broj kreveta. Sa stidljivih pdesetak pre 10 godina, danas je u ponudi više od 200 kreveta u kategorisanim objektima.

“Broj gostiju koji dolaze i informacije koje traže govore u prilog tome da je nedovoljan broj ležajeva u Jošaničkoj banji, s obzirom na to da je banja u ekspanziji i da se dešava razvoj, da je dobra propaganda u poslednje vreme”, ističe Jugoslav Radoičić, vlasnik apartmana.

Tople banjske vode blagotvorno deluju na reumu, bolesti želuca i bolesti kože. Nažalost, više decenija banja je bila zanemarivana pa je najveći deo tople lekovite vode oticao niz reku Jošanicu.

rts.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *