Čačanski otkupljivači prekinuli otkup kajsije, a u Kraljevu 50 dinara po kilogramu

Otkupljivači kajsija prekinuli su otkup tog voća u čačanskom kraju, što su voćari ocenili kao „skandalozno” i zakazali zajednički sastanaka svih voćara iz okoline Čačka kako bi se dogovorili o daljim aktivnostima, saopštilo je udruženje „Miokovačka kajsija”, prenosi je Beta .

Pozvani su svi voćari iz čačanskih sela koji se bave proizvodnjom kajsija da dođu u Miokovce kako bi se dogovorili o daljim koracima u borbi za uređenje tržišta i spasavanje proizvodnje kajsije po čemu je Čačak poznat.

U selu Miokovci kod Čačka kajsija se uzgaja na oko 250 hektara, a ukupni godišnji prinos iznosi oko 3.500 tona tog voća.

Voćari navode da su otkupljivači rekli da je razlog prestanka otkupa kajsija nedostatak gajbica za pakovanje voća, kao i nedostatak kupaca.

„U jeku berbe prestali su sa otkupom, a sve je to jedna igra kako bi se oborila cena kajsije. Za danas i sutra najavljene su padavine, čak i vremenske nepogode, što bi moglo da im posluži kao izgovor da nema kvaliteta i da obore cenu za 10-15 dinara”, navode voćari.

Otkupna cena kajsije je 30 dinara po kilogramu.

I dok su otkupljivači kajsija u čačanskom kraju prekinuli otkup tog voća pravdajući se nedostatkom ambalaže i kupaca, u Roćevićima kod Kraljeva kajsija se plaća 50 dinara po kilogramu prve klase i isplata se vrši odmah, javlja poljoprivredni portal „Agromedija”. Goran Pantelić, vlasnika hladnjače, lično je uložio ogroman napor da obezbedi tržište jer je i sam veliki proizvođač voća i zna s kakvim se i kolikim problemima proizvođači suočavaju.

„Otkup ide odlično, proizvođači su zadovoljni cenom, mada bih ja kad bi bilo kakve rezerve i više im platio njihov proizvod. Problem je što sam od poslovnog partnera ograničen količinom koju mogu da otkupim i pitanje da li ću svima moći da otkupim kajsije koje su ove godine najbolje rodile u odnosu na poslednjih desetak godina.” rekao je Pantelić za poljoprivredni portal.

Cena kajsija na pijačnim tezgama ove godine daleko je niža nego prošle, u nekim gradovima čak i duplo. Kajsije se ovih dana mogu da se kupiti po ceni od 50 do 100 dinara za kilogram, dok su prošle godine cene bile od 80 do 150 dinara.

politika.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *