Stara Raška dvanaesti put na „Javorskoj manifestaciji”

Kada su ljudi iz Humanitarne organizacije „Stara Raška“ iz Beograda 2008. godine osnovali na Javoru Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja malo je ko verovao da će ova manifestacija postati državna i da će izaći iz okvira Srbije.

Ima Javor svoju burnu istoriju, kakvu nema ni jedna planina u Srbiji. Njegova novija istorija vezana je za Javorske manifestacije od 2008. godine pa nadalje i obeležavanje Javorskog rata 1876-1878. godine. Tome treba pridodati izgradnju Crkve spomen-kosturnice ratnicima Javorskog rata i asfaltiranje puta preko Javora, čiji je projekat čekao na realizaciju 100 godina. Tu novu istoriju Javora ispisala je Humanitarna organizacija „Stara Raška“, koja je za svoj rad odlikovana Ordenom Svetoga Save. Poslednjih godina pokrovitelj manifestacije na Javoru je predsednik Srbije, a manifestacija je ušla u kalendar Vojske Srbije. Do sada je u kulturno-umetničkom programu Sabora učestvovalo oko 70 ansambala srpskih kulturno-umetničkih društava iz matice i rasejanja, a gledalo više od 100.000 ljudi.

„Javor 2019.“ na Petrovdan 12. jula biće prilika za sabornost starih i mladih, da osveže staro pamćenje i urežu novo za neka buduća vremena.

Manifestacija počinje u 09.00 časova liturgijom u Crkvi spomen-kosturnici srpskim ratnicima Javorskog rata. Od 10.00 do 11.30 časova je odavanje počasti borcima Javorskog rata i polaganje venaca na spomenik majoru Iliću na Javoru i spomen obeležje na Kalipolju. Od 12.00 do 15.00 časova traje Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja, u kome u kulturno umetničkom programu pored ostalih učestvuju i ansambli iz matice i dijaspore. Posle zvaničnog programa nastavlja narodno veselje.

Ovu tradicionalnu nacionalnu manifestaciju organizuju opštine Ivanjica, Nova Varoš i Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

GZS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *