Karavan zdravlja obišao Vrnjačku banju

Aktivnija Srbija u trećoj sezoni obišla je Vrnjačku Banju. Edukacija i trening privukla je posetioce Banje koji su se tog dana našli na trgu kod vodopada.

U susret divnom karnevalu koji se već 15 godina održava u Vrnjačkoj Banji, broj posetilaca ovog vikenda znatno je porastao. Raspoloženi građani prijatno su iznenađani sa projektom Aktivnije Srbije,koji se izdvajao u moru zanimljivosti i zabave u srcu Srbije.

FOTO: DRAGANA STJEPANOVIĆ / RAS SRBIJA

Većinu prijavljenih vežbača činili su roditelji sa decom, dok je ostatak priključenih građana bio svih starosnih doba.

Nutricionista Marija Prčić održala je predavanje o zdravim namirnicama, ishrani.

Danas pouzdano znamo da loše navike u ishrani mogu uticati na pojavu brojnih oboljenja. Dominacija” brze hrane”, velikih porcija i neaktivnog životnog stila preovladava u zemljama širom sveta. Bolesti rastu uporedo sa porastom unosa kalorija, šećera i masnoća, dok se unos dijetnih vlakana poreklom iz integralnih žitarica, povrća ili voća smanjuje ili stagnira. Izjavila je Marija Prčić član tima Aktivnije Srbije.

FOTO: DRAGANA STJEPANOVIĆ / RAS SRBIJA
Poslednjih nekoliko godina, čini se da se trendovi koji se tiču navika vezanih za zdravlje, ishranu i fizičku aktivnost našeg stanovništva menjaju. Mada to nije dovoljno, što pokazuje statistika koja je i dalje loša u odnosu na zemlje iz regiona, a pogotovo u odnosu na evropske zemlje.

Stanovništvo Srbije prosečno je sve starije. Očekivano trajanje života iznosi 73 godine za muškarce i 78 godina za žene, a prosečan stanovnik Srbije ima 42.7 godina. Stanovnik Srbije živi čak 8 godina kraće u odnosu na stanovnika Japana. To nije sve, naša populacija sve više boluje i umire od hroničnih bolesti.

 

FOTO: DRAGANA STJEPANOVIĆ / RAS SRBIJA

Projekat Aktivnija Srbija podiže svest građana o važnosti fizičke aktivnosti i pravilne ishrane na očuvanju zdravlja. Obilazi Srbiju i putem edukacije i treninga pomaže građanima da donesu odluku i pokrenu brigu o zdravlju. Projekat je u trećoj sezoni obišao Bačku Topolu, Niš, Kruševac, Novu Varoš, Čačak, Obrenovac, Vrnjačku Banju dok do kraja sezone ostaju Zlatibor, Subotica i nekoliko Beogradskih opština. Prijave za trenig u vešem gradu možete izvršiti na sajtu www.aktivnijasrbija.rs

Projekat je podržan od strane Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja,Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva zaštite životne sredine, a u svakom gradu sarađuje sa sportskim savezima.

Partneri projekta koji su svakog učesnika nagradili vrednim poklonima su : MERKUR osiguranje, VODAVODA, MAGNETRANS Hemofarm, Dr. MAX- apoteke, CAPRIOLO, AKADEMIJA Purity.

blic.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *