Crkva Svetog Dimitrija u Novom Pazaru – spomenik kulture

Ta crkva, kao reprezentativan primer sakralnog graditeljstva iz perioda turske vlasti, zbog istorijskih, arhitektonskih i umetničkih vrednosti značajno je ostvarenje u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

VLADA Srbije donela je Odluku o utvrđivanju crkve Svetog Dimitrija sa starim grobljem u Mitrovoj Reci za spomenik kulture.

Ta crkva, kao reprezentativan primer sakralnog graditeljstva iz perioda turske vlasti, zbog istorijskih, arhitektonskih i umetničkih vrednosti značajno je ostvarenje u kulturnom nasleđu srpskog naroda, navodi se u obrazloženju odluke objavljene u “Službenom glasniku”.

Crkva se nalazi se na teritoriji Novog Pazara, u selu Mitrova Reka, a obnovljena je 1853. godine.

Pretpostavka da je prvobitna crkva bila izgradena krajem 16. ili pocetkom 17. veka. Prilikom obnove 1853. godine, produzena dogradnjom priprate, sto se zapaza po nesto drugacijem slogu kamena i razlicitoj veličini kvadera u odnosu na centralni prostor crkve.

Odlukom su utvrđene mere zastite spomenika kulture i to očuvanje izvornog izgleda spoljasnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, stilskih i funkcionalnih karakteristika, kao i originalnih materijala…

Takođe je utvrđeno azurno praćenje stanja i odrzavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivaca, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture i zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture, zabrana prepravki, dogradnje i nadgradnje.

Zabranjena je građnja i i postavljanja trajnih ili privremenih objekata koji svojom namenom, volumenom, gabaritom po visini i obliku mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja “Službenom glasniku Republike Srbije”, odnosno 5. jula.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *