Kraljevo: Komisije za procenu štete na terenu

Posle poplava s početka meseca, lokalnoj samoupravi u Kraljevu prijavljena je šteta na 1362 objekta. Rok za prijavu istekao je u utorak, a komisije su do sada obišle oko sedamsto kuća i pomoćnih objekata.

Uništena tehnika, nameštaj i podovi, vlaga u zidovima. Sva oštećenja u domu Nenadića u Čibukovcu ušla su u zapisnik komisije. Snežana Nenadić kaže da nije uspela ništa da spase, jer je bila sama.

U mestima gde je stradao najveći broj domaćinstava, komisije su gotovo završile posao. Obišle su i porodicu Firićaski kojoj je bujica oštetila zid kuće i nanela mulj u sobe.

“Sve podove smo morali da dižemo i sad se diže nivo vlage, tako da će morati i zidove da obijamo”, kaže Biljana Firićaski, iz Sirče. “Koliko daju, dosta je od države, jer nije samo nas pogodila nesreća, pogodila je na sve strane.”

Komisije za procenu štete na terenu

Komisije za procenu štete na terenu

Koliko će pomoć ko dobiti, komisije će, kažu u lokalnoj samoupravi, odlučiti na osnovu jasno definisane metodologije kojom se objekti, na osnovu stepena oštećenja, razvrstavaju u šest kategorija.

Naknada štete

Prva ktegorija – 120.000 dinara
Druga kategorija – 200.000 dinara
Treća kategorija – 250.000 dinara
Četvrta kategorija – 350.000 dinara
Peta kategorija – 600.000 dinara
Šesta kategorija – do 4.000.000 dinara

Oni na kojima je do sada priznata šteta, nalaze u prve četiri i građani će dobiti od 120.000 do 350.000 dinara. Nijedan objekat nema peti ili šesti stepen oštećenja, a komisije su do sada pregledale više od sedam stotina.

“Među njima ima dosta objekata koji po kategoriji, po uredbi Vlade, ne pripadaju za pružanje pomoći”, rekao je Radoica Kočović, iz Štaba za vanredne situacije Grada Kraljeva. “Jedan veći broj objekata je u četvrtoj i trećoj kategoriji, druga je kategorija u kojoj je najviše oštećenih objekata.”

Oni koji ne budu zadovoljni prvom procenom, mogu da se žale drugostepenoj komisiji. Da bi građani mogli da prijave i štetu na poljoprivredi, kraljevačka lokalna samouprava čeka zaključak Vlade.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *