Gradonačelnik obišao radove na rekonstrukciji ambulante u Ribnici i Agensa u Mataruškoj Banji

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, sa saradnicima, obišao je radove na objektima zdravstva u našem gradu – radove na rekonstrukciji i dogradnji Zdravstvene ambulante u Ribnici, kao i radove na rekonstrukciji dela objekta zdravstva 2 i rekonstrukciji bazena sa mineralnom vodom Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Agens“ u Mataruškoj Banji.

„Ambulanta Doma zdravlja u Ribnici, građena 1958. godine, pod uticajem zuba vremena, više nije adekvatna za pacijente iz Ribnice, sa Bunjačkog brda, iz Mošinog gaja, Kovača, sve one koji ovde dolaze da bi se lečili”, rekao je gradonačelnik i istakao da je upravo zbog toga, uz pomoć države i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, obezbeđeno čak 32.000.000 dinara za rekonstrukciju i dogradnju ambulante.

Ukupno 336 kvadratnih metara biće u potpunosti rekonstruisano, a biće i dograđeno i još 100 metara kvadratnih kako bi svi pacijenti sa ove strane Ibra mogli da svoju decu dovode kod lekara, budući da će ovde postojati i pedijatrijska služba.

„Mislim da je to korak više za sve građane Ribnice, a uz izgradnju jednog tržnog centra, gradnju novog tržnog centra koja će započeti za oko dva meseca, uz završenu zgradu Nove hale sportova, gradnju stanova za snage bezbednosti i gradnju Osnovne škole „Sveti Sava“, koja nas uskoro očekuje, Ribnica postaje novo naselje, postaje novo Kraljevo. Očekujem da će sve više, pogotovo mladih ljudi, dolaziti da živi u Ribnici“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Direktorka Doma zdravlja Kraljevo Mirjana Krčevinac je izrazila nadu da će se ambulanta u Ribnici, koja ima oko 9.000 pacijenata, a u kojoj su zaposlena tri lekara i sedam sestara, u septembru useliti u nov prostor, istakavši značaj otvaranja i pedijatrijske službe u ovom objektu budući da na ovom terenu gravitiraju tri velike škole i neka predškolska odeljenja. Prema njenim rečima, sa ulaskom u nov prostor, i kvalitet zdravstvenih usluga će biti na višem nivou.

„Pacijenti sa ove teritorije se sada leče u zgradi Medicine rada, tako da smo imali kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite, bez ikakvog prekida. Nadamo se da pri povratku u nov prostor neće biti nikakvog zastoja i da preseljenje u nov prostor naši pacijenti neće osetiti“, rekla je direktorka Doma zdravlja Kraljevo.

Prema rečima direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo Aleksandra Nestorovića, radovi protiču kako treba, a rok izgradnje je 150 kalendarskih dana.

„Verujemo da će, iako smo imali nepredviđene radove, sve biti završeno na vreme. Od nepredviđenih radova morali smo da uradimo konstruktivnu sanaciju kompletnog starog objekta, koji nije imao vertikalne serklaže nego je građen u zidanom sistemu, koji više nije standard, jer moramo da mislimo i o zemljotresima i o poplavama koje su delom upropastile ovu zgradu“, objasnio je Nestorović, koji je zahvalio svima koji su učestvovali u obezbeđivanju sredstava i izvođačima radova koji rade bez zastoja. On je dodao da je novina i 10 parking mesta.

„Obezbedili smo neke standarde koji su neophodni u današnje vreme i verujem da ćemo još ovakvih objekata u Kraljevu sanirati i dograditi i da ćemo povećati zaštitu pacijenata i brigu o njima“, poručio je Nestorović.

Koordinator na projektu Vukosav Konjikušić je napomenuo da je zgrada ambulante u Ribnici napravljena pre zemljotresa u Skoplju, kada još nisu bili uspostavljeni neki standardi gradnje, tako da su utvrđeni brojni nedostaci, pa je došlo do viška radova. Kako je istakao, zgrada se grejala na TA peć i trošila ogromnu količinu energije, a sada će preći na pelet i biće postavljeni radijatori u svakoj prostoriji.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je, sa saradnicima, obišao i Specijalnu bolnicu „Agens“ u Mataruškoj Banji, zdravstvenu instituciju koja se bavi lečenjem i rehabilitacijom reumatskih bolesti, stanja nakon povreda, trauma i nakon oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema.

Gradonačelnik je naglasio da, pored saniranja posledica elementarnih nepogoda, mora da se nastavi redovno funkcionisanje grada, kao i svi projekti započeti sa Vladom Republike Srbije. Kako je naveo, za „Agens“ je država obezbedila 25 miliona dinara za zamenu krovnog pokrivača i rešavanje problema unutrašnjih instalacija i dogradnju zatvorenog bazena. Istakao je da je jako važno da će u narednim mesecima direktor „Agensa“, zajedno sa gradom Kraljevom, pripremati i druge projekte kako bi, uz pomoć Vlade Republike Srbije, bilo obezbeđeno još sredstava za rekonstrukciju „Agensa“.

„Ovo je početak revitalizacije Mataruške i Bogutovačke Banje, a uskoro nas očekuje i privatizacija Prirodnog lečilišta kako bismo vratili i Matarušku i Bogutovačku Banju na staze starog uspeha. Privatizacija se očekuje, ali treba prvo rešiti problem sa restitucijom“, rekao je dr Predrag Terzić.

Prema rečima dr Gorana Kostića, direktora Specijalne bolnice „Agens“, koja je prošle godine postala i akreditovana zdravstvena ustanova, među prvima koje se u Srbiji bave rehabilitacijom, poslednjih godina je mnogo uloženo u poboljšanje uslova za lečenje. Prošle godine je završen projekat rekonstrukcije terapijskog bazena i zgrade u kojoj se nalazi taj terapijski blok. Uz pomoć Ministarstva zdravlja, Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, grada Kraljeva, konkurs je završen i izvođači su počeli da rade, a za to vreme sve službe neometano funkcionišu – terapijski deo, hidroterapija… Bazen će biti duplo duži, sa novim uslovima za hidroterapiju, sa mineralnom vodom, temperature 38 do 46 stepeni.

„Uspeli smo da obnovimo mnogo opreme, od ove godine počinje da radi i aparat za merenje koštane gustine osteodenzitometar, raspolažemo znanjem, kadrom, opremom… imamo prirodan faktor – sumporovitu vodu, koja je jako značajna kod reumatskih bolesti i nekih ginekoloških stanja. Nadamo se da će i cela Banja da progleda, jer je to i nama od velikog značaja – da se razvije zdravstveni turizam“, poručio je Kostić.

Kako je naveo, pri kraju je i projekat za rekonstrukciju objekta u kojem se nalaze teško pokretni pacijenti, sledeći je projekat za rekonstrukciju krova nove zgrade Specijalne bolnice…

U ovoj ustanovi, koja ima 200 postelja, radi 120 medicinskih i nemedicinskih radnika – lekari, specijalisti fizikalne medicine, reumatolog, neurolog, internista, fizioterapeuti, medicinske sestre i ostalo osoblje. Ustanova je i nastavna baza Medicinske škole u Kraljevu, a može se pohvaliti i dobrom saradnjom sa zdravstvenim institucijama u našem gradu.
„Agens“ je, kako ističe Vukosav Konjikušić, jedan od prvih objekata obuhvaćenih programom „Obnova objekata javne namene u Srbiji“ Vlade Republike Srbije, donetim 2016. godine.

„Nadamo se da ćemo, iako je ovo tek prva, uraditi više faza na ovom objektu i da će Banja da oživi što se tiče turizma. Pozivam ostale ustanove da prijavljuju projekte, prikupljaju projektno-tehničku dokumentaciju, jer Vlada ne namerava da stane na ovome, već pokušava da sve objekte javne namene ponovo odradi i da budu što funkcionalniji i po novim standardima“, poručio je Konjikušić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *