Ansambl iz Čikaga posetio Kraljevo

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić poželeo je dobrodošlicu u naš grad delegaciji ansambla iz Čikaga, koji će biti gosti Folklornog ansambla „Karanovac“ Kraljevo narednih dana.

„Velika mi je čast što sam danas imao priliku da razgovaram sa predstavnicima srpske dijaspore iz Čikaga, folklornom grupom Nove Gračanice. Razgovarali smo o mogućnosti očuvanja srske tradicije u Americi, o deci koja pohađaju srpsku školu, koja uče srpski jezik, pismo, veronauku. Drago mi je što u Americi postoje ljudi koji se svakodnevno trude da očuvaju srpsku tradiciju i istoriju, da ne dozvole da se naša deca asimiluju“, naglasio je gradonačelnik grada Kraljeva.

Gradonačelnik je podsetio da Folklorni ansambl „Karanovac“ iz Kraljeva godinama unazad posećuje naše folklorne grupe širom Evrope, kao i u Kanadi i Americi i zahvaljujući njihovoj saradnji sa čuvarima srpske tradicije na severno-američkom kontinentu, imali smo priliku da ugostimo delegaciju ansambla iz Čikaga.

Zamenik predsednika ansambla Nove Gračanice Dragana Bičanin izrazila je zahvalnost za srdačnu dobrodošlicu koja ih je dočekala u našem gradu. Kako je pojasnila, neki od njihovih članova su rodom baš iz Kraljeva, a neki su po prvi put u poseti našem gradu. Ansambl, koji čini 30 dece i odraslih, došao je u Kraljevo na poziv Folklornog ansambla „Karanovac“ i boraviće u našem gradu tri dana.

„Saradnja između Folklornog ansambla „Karanovac“ Kraljevo i ansambla Nova Gračanica iz Čikaga, započela je početkom godine. Oni su sada prvi put naši gosti i ovo je prvi susret dece iz Kraljeva i dece iz Čikaga, a nadam se da ćemo uskoro i mi posetiti njih i da ćemo nastavi da se posećujemo i u narednim godinama“, izjavio je direktor i umetnički rukovodilac Folklornog ansambla „Karanovac“ Kraljevo Marko Ljubojević.

Ljubojević je najavio koncert „Vidovdan – Lazaru u čast“, na kom će folklorna grupa Nova Gračanica, iz Čikaga, nastupiti sa Folklornim ansamblom „Karanovac“ Kraljevo, kao i muzička radionica „Uvertira“ iz Kraljeva, pa pozvao sve građane Kraljeva da podrže ovu kulturnu manifestaciju.

Koncert će biti održan u petak, 28. juna 2019. godine, na Trgu Svetog Save, sa početkom u 20.30 časova.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *