Sredstva za žene na ruralnom području, za medijske projekte, obrazovana Komisija za procenu štete..

Na devedeset trećoj (redovnoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva većnici su razmatrali deset tačaka dnevnog reda i dve dopune.

Pred članovima Gradskog veća Kraljeva se našao tekst Konkursa za dodelu podsticajnih sredstava u cilju ekonomskog osnaživanja žena sa ruralnih područja grada Kraljeva u okviru Sprovođenja mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2019. godini.

„Smatrali smo da je jako važno da raspišemo Konkurs za podršku ženama na selu, kako bismo novac koji smo dobili od Ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku za osnaživanje žena na ruralnom području mogli da raspodelimo posle konkursa. Ukupno deset žena dobiće finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 3.000.000 dinara, a to neće moći da budu one žene koje su ova sredstva od države i grada dobile prethodne godine. Naš cilj je da s vremenom što je moguće više žena na seoskom području dobija novac i nadam se da ćemo i sledeće godine dobiti podršku ovog Ministarstva“, rekao je gradonačelnik.

Gradsko veće je donelo Rešenje o izmenama i dopunama Rešenja o obrazovanju Komisije za procenu štete i potreba nakon elementarnih i drugih nepogoda i imenovanju predsednika i članova. Kako je istakao Terzić, jedina promena u odnosu na Komisiju iz 2018. godine je to što je određena i pozicija zamenika predsednika Komisije.

„Ovu poziciju smo odredili da bi, kada predsednik Komisije ne može da potpisuje rešenja, zamenik predsednika Komisije mogao da ga menja. Komisije su već započele rad tokom prethodne nedelje, obilaze domaćinstva, konstatuju iznos štete, kako bismo mogli da pošaljemo reprezentativan uzorak i kako bi republičke komisije mogle da dođu u Kraljevo i provere način rada naše komisije“, objasnio je dr Predrag Terzić.

Većnici su doneli Rešenje o raspodeli sredstava iz budžeta grada za projekte kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja za 2019. godinu.

„Na sednici su većnici razmatrali ovaj predlog i glavne kritike su se odnosile na to što članovi Gradskog veća ne mogu da učestvuju u raspodeli ovih sredstava, već Komisija daje predlog Gradskom veću, a većnici imaju samo mogućnost da ga prihvate ili u potpunosti odbace“, rekao je gradonačelnik i dodao:

„Zakonska regulativa je neumoljiva. Mi ne možemo menjati mišljenje Komisije samo na osnovu svojih shvatanja. Glavni problem je što članovi Gradskog veća, u ovoj situaciji, nemaju mogućnost bilo kakve promene i iz tog razloga, ne samo na ovoj sednici Gradskog veća, nego i prethodnih godina kad smo razmatrali ovu tačku, kritički su govorili o Zakonu koji reguliše ovu oblast.“

Članovi Veća su doneli i Zaključak kojim se utvrđuje Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Pijačni red JKP „Pijaca“ Kraljevo, Zaključak kojim se utvrđuje Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cene usluge po satu za pružanje usluge Lični pratilac deteta, Rešenje o izmeni Rešenja o utvrđivanju pojedinačnih resornih zaduženja članova Gradskog veća grada Kraljeva, a razmatrali su i žalbe građana.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *