Izgubili fotelje, a hoće autonomiju

Inspekcija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave proverava Nacionalni savet Bošnjaka.

Stalno ponavljanje zahteva Nacionalnog saveta Bošnjaka za autonomiju Raške oblasti više je oblik političkog pritiska na vlast i poruka muslimanskom biračkom telu u Srbiji nego što je reč o razrađenom zahtevu za osnivanje nove autonomne pokrajine.

Ovako profesor ustavnog prava Slobodan Orlović vidi najnovije poruke da “Sandžak treba da dobije specijalan političko-teritorijalni status”, koje su pisano poslate srpskim i crnogorskim institucijama. Ove ideje godinama već ponavlja predsednik SDA Sulejman Ugljanin, čija je stranka dominantna u radu Saveta.

Iako je nadležnost saveta nacionalnih manjina ograničena na kulturu, medije, jezik i obrazovanje, predstavnici dela Bošnjaka prešli su granicu opsega svog delovanja. Zato će rad Nacionalniog saveta Bošnjaka ispitati inspekcija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Resorni ministar Branko Ružić tvrdi da je u pitanju zloupotreba jedne institucije i da će inspektori proveriti rad:

– Umesto da se late posla koji je u okviru ingerencija nacionalnog saveta, u ime koga i izlaze pred svoje sunarodnike, oni i dalje koriste to mesto za privlačenje političke pažnje, očigledno i dalje sa ozbiljnim žalom za nekadašnjim foteljama u Vladi. Ovo ne da samo izlazi iz okvira rada Nacionalnog saveta, nego je zloupotreba jedne institucije čiji se rad finansira od novca svih građa Srbije.

Ministar je dodao i da se nada će i tužilaštva demonstrirati pojačanu pažnju u vezi sa ovim slučajem.

Profesor Orlović objašnjava da, ako postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo, podiže se optužnica:

– Ovde bi morao biti ispunjen uslov nasilnog rušenja ustavnog poretka, pripreme za tako nešto, pokušaj i slično.

On navodi da je očigledno ovde reč o najavi političkog zahteva za osnivanje nove autonomne pokrajine:

– Nije moguće osnovati političko-teritorijalnu autonomiju u Srbiji mimo uslova koji su propisani Ustavom. Naš ustavni poredak ne poznaje nikakve specijalne statuse unutar teritorije, osim ako se suštinska autonomija KiM (o kojoj još nije donet poseban zakon) ne smatra takvom.

PODRŠKA BERIŠE

podršku suludim zahtevima koje stižu od dela Bošnjaka dao je i Salih Beriša, bivši premijer i predsednik Albanije:

– Snažno podržavam njihove zahteve i pozivam međunarodnu zajednicu da podrži njihov legitiman zahtev kao doprinos uspostavljanju regionalnog mira i stabilnosti.

novosti.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *