Ramazanski Bajram u miru i radosti

Bajram namazom, jutarnjom molitvom u džamijama, i tradicionalnom posetom grobljima, u Raškoj oblasti je počelo trodnevno obeležavanje najvećeg muslimanskog praznika.

Bajram namazom, jutarnjom molitvom u džamijama, i tradicionalnom posetom grobljima, u Raškoj oblasti je počelo trodnevno obeležavanje najvećeg muslimanskog praznika. Iako, kao i ranijih godina, dve islamske zajednice u Srbiji ramazanski Bajram slave odvojeno – svako sa svojim vernicima, u svojim džamijama i sa svojim programima – praznik ove godine protiče bez incidenata, u miru, razumevanju i radosti.

– Za Bajram valja obradovati najbliže, pa svako od ukućana, zavisno od mogućnosti, dobije po neki poklon – kaže Jusuf Dacić sa Peštera, kojem je ovo 82. Bajram u životu, dok student iz Novog Pazara Sanela Škrielj ističe da se posle svakog Ramazana oseća duhovno jača, s obzirom na to da post doživljava i kao svojevrsni trening volje koji jača karakter.

SOFRA

Gradska uprava u Novom Pazaru će 6. juna, trećeg dana praznika, organizovati Bajramsku sofru na lokalnom šetalištu, pa će svi koji se tu zateknu moći će da se posluže i uživaju u tradicionalnom gostoprimstvu ovdašnjih ljudi.

novosti.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *