U Kraljevu proglašena vanredna situacija, izlili se potoci, VODA UŠLA I U KUĆE

U Kraljevu su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje, a u domaćinstva u pojedinim kraljevačkim selima ušla je voda. Kako prenosi RTS, zbog poplava proglašena je vanredna situacija za teritoriju grada, kao i u delu Vrnjačke banje, a kritično je i u skoro svim selima u gornjem Dragačevu – evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča. I na području Ivanjice izlili su se bujični potoci.

Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i delovima gradskog područja Kraljeva.

Petnaest osoba bilo u zaglavljenom autobusu

Pet osoba evakuisano je zbog poplava tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvučen, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.

Voda na sve strane u selu Sirča
FOTO: N. BOŽOVIĆ / RAS SRBIJA Voda na sve strane u selu Sirča

Tri osobe evakuisane su u okolina Kraljeva, a dve u mestu Viča kod Čačka, rekao je Marić.

On je istakao da je u toku noći u centralnom i zapadnom delu Srbije pala velika količina kiše i da je problema bilo na više mesta u Srbiji.

Kako je rekao, u Tutinu se voda izlila u dvadesetak objekata, uglavnom u dvrorišta i podrume, a veliki problemi su i u mestima u okolini Kraljeva gde je u pedesetak kuća voda ušla u podrume i dvorišta.

Usled obilnih padavina, autobus na deonici Kraljevo-Kragujevac bio je zaglavljen na putu, ali su pripadnici sektora uspeli da ga izvuku i obezbede svih 15 putnika.

Marić je istakao da je problema bilo i u Kniću i u Trsteniku, gde je noćas pala ogromna količina padavina.

FOTO: RAS SRBIJA

Navodeći da je za sada evakuisano pet osoba, Marić je istakao da nema povređenih ni nastradalih, ali da će Sektor za vanredne situacije dežurati tokom celog dana.

– Očekuje se velika količina padavina i danas, tako da smo sve snage uputili na teren – rekao je Marić i precizirao da se to odnosi na centralni i zapadni deo Srbije.

Vanredno i u Vrnjačkoj Banji

Vanredna situacija proglašena je u delu Vrnjačke Banje.

– Na Opštinskom štabu proglasili smo vanrednu situaciju u delu opštene zahvaćene nevremenom, odnosno u slivu Gračačke, Otročke i Rsovačke reke, kako bi angažovanjem mehanizacije iz svih javnih i komunalnih preduzeća sanirali štetu i u što kraćem roku meštanima osposobilikakvu-takvu saobraćajnu komunikaciju – kaže Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, prenose “Novosti”.

Oštećeni mostovi preko Gračačke reke su potpuno van funkcije, tako da je meštanima čak i pešice otežan pristup iz dvorišta ka lokalnim putevima. Stručnjaci ovdašnje Direkcije za urbanizam su na terenu i utvrđuju koji mostovi mogu da se koriste.

“Sve je podsećalo na horor film, voda mi je odnela dva automobila”

– Sve je podsećalo na horor film. Bujica je nadirala velikom brzinom. Dva “jugića” mi je odnela i gotovo potpuno uništila, a teško mi je oštećen i polovan džip “micubiši” koji sam prekjuče kupio – nemoćno šireći ruke priča meštanin Radovan Pršić.

Kakva je to sila bila najbolje svedoči što je nizvodno odnela i traktor i čak dve prikolice.

Slično govore i njegove komšije, naglašavajući da ni najstariji meštani ne pamte ovakvu elementarnu nepogodu.

– Jeste kiša pljuštala, ali niko nije mogao da očekuje da će se ovolika količina vode sjuriti sa Goča. Sve je počelo oko 1.30 i potrajalo je sigurno nekoliko sati. Na teren su ubrzo stigli i vatrogasci i spasioci, ali šteta nije mogla da se spreči. Dobro je što u opštem metežu niko nije nastradao – pričaju meštani.

Na ulazi u Kraljevo voda na ulicama je na sve strane, kako javljaju naši reporteri kolima se jedva prolazi, a negde i ne može.

Na Ibarskoj magistrali od Raške do Kraljeva dogodilo se nekoliko odrona, što je još jedna opasnost na putu za vozače. Sve pritoke Ibra su nabujale, poplavljene su ulice, njive i domaćinstva.

Poplava na ulazu u Kraljevo
FOTO: N. KOČOVIĆ / RAS SRBIJA Poplava na ulazu u Kraljevo

Saobraćaj je otežan, voda se sliva sa brda, i stvara bujice. Kiša u Kraljevu je padala do 9 časova, a meteorolozi tek predviđaju nepogode.

I na području Gruže su velike poplave, ljudi su ostali u zarobljeni u kućama, mnogo nisu otišli na posao, a voda se izlila u visini krova automobila.

Jaka kiša koja pada već nekoliko sati na području ivanjičke opštine izazvala je, takođe, niz problema, javlja Infoliga.rs. Izlili su se bujični potoci, pokrenula klizišta, a sutereni nekoliko kuća su poplavljeni. Saobraćaj prema Prilikama je usporen jer se voda izlila na magistralni put.

blic.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *