„Dani kraljice Jelene“ u Raški i manastiru Gradac od sutra

Raška i manastir Gradac biće, u naredna tri dana domaćini bogatog kulturno umetničkog programa koji se, već godinama unazad, priređuje krajem maja i početkom juna u znak sećanja na vladarku i svetiteljku, kraljicu Jelenu Anžujsku, ženu kralja Uroša I.

Organizatori ove manifestacije su Turistička organizacija Raška, Centar za kulturu „Gradac“ i sestrinstvo manastira Gradac.

Kraljici Jeleni, poreklom iz francuske plemićke loze Anžuja, arhiepiskop Danilo II (Danilo Pećki) u svojim spisima pripisuje sve zasluge za obnovu manastira Gradac koji je, kako se predpostavlja nastao krajem XIII veka na mestu nekadašnje crkvice i vojnog utvrđenja još iz vremena Vizantijskog carstva.

Nizom višednevnih kulturno umetničkih događaja, organizovanim u porti manastira Gradac i u kulturnim institucijama Raške, koji svojim sadržajima akcentuju istoriju, tradiciju i kulturu raškog kraja organizatori manifestacije daju prostor stvaraocima da koristeći razne, savremene, kulturno umetničke i naučne alate doprinesu afirmaciji čitavog ovo kraja kao središta nekadašnje srpske srednjovekovne države.

Ovogodišnji program manifestacije „Dani kraljice Jelene“ započeće u petak 31. maja u porti manastira Gradac radionicom mozaika i kaligrafije koju će voditi Ljiljana Rivić i Aleksandra Živanović i tribinama u Raški na temu „Bezbednost dece na internetu“ namenjenim i deci i roditeljima a koje organizuje Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Manifestacija „Dani kraljice Jelene“ se završava u nedelju 2. juna kada će u porti manastira Gradac biti organizovan bogat program u okviu koga će nastupiti orkestar Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Zvečanu koji će izvesti muzički program „Prosvetljenje“ kompozitora Svetislava Božića a u kome će, kao gosti, nastupiti Kristina Ušljebrka, kontrabas, Ivan Blagojević, truba, koncert majstor: Stanislava Alađozovski i kao dirigent  prof. Jasmina Novokmet. Tog dana nastupiće i dečji hor Crkvene opštine iz Novog Sada, pod upravom dirigenta Milice Grubišić a biće priređene i dve izložbe „Gastronomija raškog kraja“ i Humanitarna i prodajna izložba „Umetničke škole“ iz Kraljeva pod nazivom „Od ukusa do estetike“.

danas.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *