Sednica Gradskog veća

Na devedesetoj (vanrednoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva većnici su razmatrali predložene tačke dnevnog reda i raspravljali o predlozima dve odborničke grupe za dopunu dnevnog reda 27. sednice Skupštine grada Kraljeva, zakazane za 24. maj 2019. godine.

Gradsko veće je donelo Mišljenje kojim se Skupštini grada Kraljeva predlaže da usvoji predlog Odborničke grupe „Ivica Dačić – Socijalistička pratija Srbije“ da se u predloženi dnevni red uvrsti tačka Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Dopunu Programa poslovanja JKP „Pijaca“ Kraljevo za 2019. godinu.

„S obzirom na to da smo u budžetu za 2019. godinu opredelili subvenciju u iznosu od 17.000.000 dinara JKP „Pijaci“, a da smo na konkursu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobili dodatnih 13.000.000 dinara, došlo je do predloga za izmenu programa kako bi svih 30.000.000 dinara bilo uloženo u poboljšanje infrastrukture u ovom Javnom komunalnom preduzeću“, pojasnio je gradonačelnik i istakao da je ovo još jedna odlična vest za grad Kraljevo, koji je još jednom dobio sredstva koja se raspodeljuju na konkursima ministarstava Vlade Republike Srbije.

Većnici su doneli Mišljenje kojim se Skupštini grada Kraljeva predlaže da usvoji predlog Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ da se u predloženi dnevni red skupštinske sednice uvrsti tačka Predlog odluke o donošenju programa komasacije dela katastarskih opština Samaila i Mrsać grada Kraljeva.

Prema rečima gradonačelnika, Odbornička grupa „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ je podnela sedam predloga za dopunu dnevnog reda predstojeće sednice Skupštine grada Kraljeva, od kojih se četiri odnose na proces komasacije koji će biti započet na teritoriji grada Kraljeva odnosno u katastarskim opštinama Mrsać i Samaila.

Kako je objasnio, naša seoska imanja često su usitnjena, pa je za vreme izvođenja seoskih radova, radova na polju, neophodno preći i po nekoliko kilometara od jedne do druge parcele, pri čemu poljoprivrednici izgube mnogo vremena koje bi inače utrošili na obrađivanje zemlje.

„Upravo zato započinje se proces ukrupnjavanja poseda, pri čemu je cilj prvo rešiti imovinsko-pravne odnose, jer imamo slučajeve da se određena imovina vodi na očeve, dede stvarnih vlasnika, odnosno na ljude koji su preminuli pre 20, 30 ili 40 godina. Cilj je napraviti veće parcele, koje su obradive, gde će ljudi moći na najlakši mogući način na jednoj parceli da zasade nešto, neki posed koriste za ispašu ili na drugi način racionalno koriste vreme, a ne da ga i dalje gube odlazeći od jedne do druge parcele“, obrazložio je Terzić.

Gradonačelnik je istakao da će prilikom procesa komasacije stručnjaci nastojati da obezbede i ulaze i izlaze od datih parcela do glavnih puteva.

„Ukoliko se proces komasacije na ovim parcelama i u ovim katastarskim opštinama pokaže kao dobar, želimo da u narednim godinama ponovo apliciramo za sredstva kod Ministarstva poljoprivrede i na prvom mestu uz pomoć državnih para pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić nakon sednice Gradskog veća.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *