Šezdeset treći pohod narcisima

Šezdeset treći put narcisima u pohod krenuli su mnogobrojni građani Kraljeva, ali i iz okolnih i gradova iz cele Srbije, učesnici Republičke planinarske akcije „Narcisu u pohode“.

Kako je na otvaranju naveo gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, očekivanja su da i ove godine ovo bude najmasovnija manifestacija ovog tipa u celoj Srbiji, kao što je bila prošle godine, kada je Stolove osvajalo oko 3.000 učesnika. Nekadašnja „berba“ narcisa, usled podizanja nivoa ekološke svesti, prerasla je u „pohod“ narcisu.

„Siguran sam da ćemo svi mi, kao ljudi koji vole prirodu, voditi računa da je ne zagađujemo, da ne ostavljamo za sobom smeće, da ne beremo narcise i da ćemo ostaviti planinu kakvu smo je i zatekli. Danas ćemo svi uživati u ovoj lepoj prirodi i želim da se na kraju saberemo ovde kao najmasovnija manifestacija u Srbiji“, poručio je gradonačelnik, posebno pozdravivši stogodišnju gospođu iz Niša koja je došla da podrži manifestaciji, uz želju da doživimo njene godine i budemo aktivni poput nje.
Prema rečima Milutina Vukosavljevića, iz Planinarsko smučarskog društva „Gvozdac“, prethodnog dana samo iz Beograda je došlo oko 200 ljudi, a na dan manifestacije su gosti stigli iz oko 50 gradova Srbije.

„Duža staza vodi do vrha Stolova, kraća ide do pola puta, posle se svraća na ručak u Brezovici. Na stazi postoje tri okrepna mesta – sa čajem, sokovima, vodom. Tu je i medicinska ekipa, vatrogasna vozila, Gorska služba spasavanja…“, podsetio je Vukosavljević.

I ove godine najizdržljiviji ljubitelji prirode, narcisa, pobornika zdravog života, osvajali su stazu dugu 21 kilometar, sa visinskom razlikom od oko 1.000 metara i oko 800 metara spusta, koja spada u srednje teške staze. Učesnici slabije kondicije imali su stazu Kamenica – (Orlovac 938 m) – Debelo brdo – Brezna (Planinarski dom „Zorica Gizdavić“), dužine 11 kilometara, sa usponom od 700 metara i spustom od 500 metara.

Organizator ove turističko-sportsko-rekreativne manifestacije je Planinarsko smučarsko društvo „Gvozdac“, a Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Planinarski savez Srbije, grad Kraljevo, Turistička organizacija Kraljevo i mnogi prijatelji društva doprineli su u značajnoj meri da se tradicija nastavi.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *