Usvojeni izveštaji ustanova, Poljoprivredna škola dobila na korišćenje zemljište, obezbeđena sredstva za sanaciju objekata Gimnazije i Ekonomske škole, sufinansiranje mera populacione politike…

Na osamdeset osmoj (redovnoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva većnici su razmatrali dvadeset četiri tačke dnevnog reda i doneli 23 zaključka odnosno rešenja. Gradsko veće je donelo Zaključak kojim se utvrđuje Predlog godišnjeg Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Kraljeva za 2019. godinu i kojim je Skupštini grada predložilo njegovo donošenje.

Kako je istakao gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, jedan od zaključaka se odnosi na saglasnost o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta koju je grad dobio od Ministarstva nadležnog za ovu oblast i ona će se naći na narednoj sednici Skupštine grada Kraljeva.

„Bilo je neophodno od zemljišta koje je državna svojina, a nalazi se na teritoriji grada Kraljeva, izdvojiti šume i ono obradivo zemljište koje postoji popisati i na osnovu tog popisa, po dobijanju saglasnosti, izvršiti i raspisivanje javnog poziva za davanje u zakup. Poljoprivredno-hemijska škola „Dr Đorđe Radić“ je na ovaj način dobila na korišćenje određeno zemljište u Mrsaću, Musinoj Reci i Divljem Polju, i to, uz zemljište koje već poseduju na Ratarskom imanju, čini 80 hektara, čime se njihov rad ne može dovesti u pitanje. Mislim da je to jako važna vest i za sve profesore i đake ove škole, ali i za javnost koja je zainteresovana po ovom pitanju“, rekao je gradonačelnik.

Veće je donelo i Rešenje o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve u iznosu od 5.000.000,00 dinara za realizaciju projekta „Sanacija fasade objekta“ zgrade Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole u našem gradu.

Prema gradonačelnikovim rečima, grad Kraljevo u poslednjih nekoliko godina nastoji da obezbeđivanjem sredstava iz različitih izvora rekonstruiše zgrade srednjih škola na teritoriji grada.

„Mi smo uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, preko KfW programa, obezbedili gotovo 60.000.000 dinara, uz učešće grada, kako bismo u potpunosti rekonstruisali zgradu Mašinsko-tehničke škole „14. oktobar“, što je i urađeno. Svi đaci koji pohađaju ovu školu, kao i profesori, mogu se u to uveriti i mislim da su svi više nego zadovoljni“, izjavio je dr Predrag Terzić, dodavši da je grad uz pomoć Ministarstva energetike obezbedio sredstva kako bi rekonstruisao zgradu Elektro-saobraćajno tehničke škole „Nikola Tesla“ u Kraljevu, što će započeti tokom ove godine.

„Grad Kraljevo je i u tom slučaju obezbedio nedostajuća sredstva, a sada uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je obezbedilo 7.000.000 dinara, grad je obezbedio dodatnih 5.000.000 kako bismo već dotrajalu fasadu Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole rekonstruisali. Četiri srednje škole sa teritorije grada Kraljeva će imati potpuno nove fasade i zgrade koje su rekonstruisane po principima energetske efikasnosti“, istakao je Terzić.

Članovi Gradskog veća su doneli Rešenje o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve u iznosu od 1.839.000 dinara za sufinansiranje mera populacione politike. Gradonačelnik je podsetio na to da je grad i ove, kao i prethodne godine, dobio sredstva od ministarke Slavice Đukić Dejanović za razvoj demografije i populacione politike na teritoriji grada Kraljeva.
„Nedostajuća sredstva, koja predstavljaju učešće grada Kraljeva, obezbeđena su iz tekuće budžetske rezerve i ona će se realizovati kroz ustanove kulture na teritoriji grada Kraljeva – Narodnu biblioteku „Stefan Prvovenčani“, Dom kulture „Studenica“ Ušće“, pojasnio je Terzić i dodao da je grad i ove godine obezbedio novac za žene, majke, koje žive na selu i bave se poljoprivredom.
„To je bila jako popularna mera koja je dobila jako pozitivan odjek u Ministarstvu i iz tog razloga još jednom smo dobili sredstva. Nadam se da ćemo kao i prošle godine uspeti da pomognemo porodicama koje žive na selu, i to je dodatni podstrek za razvoj poljoprivrede na teritoriji grada Kraljeva“, smatra gradonačelnik Terzić

Na današnjoj sednici članovi Gradskog veća su usvojili i izveštaje o radu i finansijske izveštaje ustanova za 2018. godinu – ustanova kulture, ustanova iz oblasti socijalne zaštite, ali i ustanova koje se bave obrazovanjem i brigom o deci, s tim što kod njih, pored izveštaja o finansijskom poslovanju za 2018. godinu, postoji i izveštaj o radu koji se tiče perioda dok traje školska godina.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *