Umesto rušenja na krovu Srbije – pravosudne zavrzlame

Rešenje o rušenju nelegalnog objekta na vrhu Kopaonika postoji, ali se ne sprovodi, a pažnja javnosti se izgleda usmerava na postupke u institucijama.

Kopaonik – „Nema tu ništa novo. Postoji rešenje o rušenju i nema novog postupka, a mi iz ministarstva bez asistencije policije nećemo rušiti ne samo ovaj nego bilo koji drugi nelegalan objekat u bilo kom delu Srbije.”

To je bio odgovor ministarke Zorane Mihajlović prilikom nedavne posete Kraljevu na naše pitanje o izvršenju inspekcijskog rešenja u vezi sa poznatim nelegalnim ugostiteljskim objektom na Kopaoniku. To bi se, dakle, moglo protumačiti i kao uzrok za zastoj u sprovođenju drugih sličnih rešenja.

I logično je da se krene od „vrha” i od uklanjanja objekata od hiljadu kvadrata, a ne najpre, kako se to kaže, od udžerica i kokošinjaca. Međutim, „tvrdi” su izgleda „temelji” građevine na krovu Srbije, za koju je izvesna Snežana Mitković iz Smedereva od bruske opštine dobila dozvolu za gradnju privremenog objekta od 150 kvadrata, da bi nelegalno sagradila betonski objekat sa više od hiljadu kvadrata.

Podignuto zdanje je od armiranog betona, sa više spratova, suterenom, prizemljem, spratom i potkrovljem. Spoljne dimenzije su 27 puta 14,5 metara, i sve to na vrhu Kopaonika.

A da je objekat baš „stabilan” pokazalo se i odlaganjem zakazanog rušenja 7. avgusta prošle godine. Kasnije nije ni bilo ponavljanja postupka iako se permanentno nalazi u programima Ministarstva građevine. No, policija u pogledu asistiranja još ćuti, pa na terenu uistinu nema ničeg novog. Ponešto se, ipak, događa samo u pravosudnim i drugim institucijama.

Kako smo doznali od tužioca u Brusu Milana Mihajlovića, na krivičnu prijavu Ministarstva za građevinu podignut je optužni predlog protiv investitorke Snežane Mitković za krivično delo nelegalne gradnje. Prema optužnom predlogu, Osnovni sud u Brusu treba, kako kažu, u što kraćem roku da zakaže glavnu raspravu.

U vezi sumnjičenja, prema drugoj krivičnoj prijavi za falsifikovanje zahteva za legalizaciju, još se vode predistražne radnje.

U toj, drugoj krivičnoj prijavi reč je o zahtevu za legalizaciju koji je Snežana Matković falsifikovala antidatiranjem u bruskoj opštini. Tako je ispalo da je legalizaciju tražila još 2014, iako je objekat građen tek 2017. godine, što bi značilo – pre novog zakona o legalizaciji.

To je, sumnjiči se, činjeno uz posredovanje i uticaj na druga lica, sada već bivšeg predsednika bruske opštine Milutina Jeličića Jutke. Krivičnu prijavu protiv njega, takođe od ministarstva građevine, preuzelo je posebno odeljenje Višeg tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije, a kako nam je ukratko rekao tužilac Miloš Bzenić, ona je prosleđena policiji i još se, u okviru predistražnih radnji, prema njoj postupa.

No, da je zahtev za legalizaciju lažan lako je utvrdilo pomenuto ministarstvo. Inspektore to nije omelo, kao ni iznenadna preparcelacija zemljišta na kojem se sporni objekat nalazi. Preparcelaciju je tražilo JP „Skijališta Srbije” radi navodne izgradnje skijaške staze na delu skijališta zvanog „Krčmar”. To je obavljeno, pa su inspektori morali da ponove rešenje o rušenju, naravno, sa novim oznakama parcela.

Ministarstvo podnosi krivičnu prijavu tužilaštvu u Brusu i protiv Dejana Ćike, direktora JP „Skijališta Srbije”, ali zato što je JP „Skijališta Srbije” tokom gradnje nelegalnog objekta pružalo investitorki, to jest nelegalnim graditeljima, usluge isporuke struje i vode. I prema toj prijavi se još postupa, a bezuspešan je bio naš zahtev da nam osumnjičeni o tome da svoj komentar.

Mnogo se govori i piše da je, u međuvremenu, sporni objekat, na zahtev investitorke Mitković, i uknjižen, i to u odeljenju katastra u Raški. Nije u Raški, objasnio nam je načelnik tog odeljenja Andrija Novaković:

– Mi smo samo sačinili belešku u kojoj se konstatuje da se 43 kvadrata tog objekta nalazi na delu administrativnog područja Raške. Inače, on ceo pripada katastarskoj opštini Brzeće i morao bi da bude uknjižen u Brusu – tvrdi Novaković.

Da je to zaista tamo i obavljeno potvrdili su nam u bruskom odeljenju katastra, uz objašnjenje da je to sprovedeno za objekat od ukupno 399 kvadrata u osnovi, a prema geodetskoj i drugoj dokumentaciji i uz napomenu da je izgrađen nelegalno. Uostalom, dodaju, postupljeno je kao i za stotine drugih, i to na izvršenje inspekcijskog rešenja nema nikakav uticaj.

Teško je, ipak, poverovati da sve to, pokretanje raznih postupaka i složenih procedura, poput antidatiranja zahteva, preparcelacije, do namernog sklanjanja pogleda, posebno dok se nelegalno gradilo i čak pomagalo, ne ide u prilog skretanja pažnje javnosti zarad odlaganja rušenja. Pri tome, dabome, presudan je uticaj odbijanja policijske asistencije.

I šta će, naposletku, biti? Zna se samo u pričama koje kruže i planinom. Priča se da će, zbog navodno posebnog državnog interesa objektu biti promenjena namena i tako će biti ozakonjen. Govori se i da će, ipak, uskoro biti srušen, kao primer da od države nema jačeg. A to bi se, budući da je na 2.000 metara, nadaleko čulo i videlo.

politika.co.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *