Republički Zaštitnik građana posetio Kraljevo

Kraljevo je jedan od gradova u kojem je zaštitnik građana mr Zoran Pašalić sproveo projekat „Povećanje dostupnosti zaštitnika građana građanima koji žive u unutrašnjosti Srbije“, koji se sprovodi zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Republike Bugarske, a posredstvom Ambasade Republike Bugarske u Republici Srbiji.

Cilj projekta je da se poveća svest javnosti o ljudskim pravima i unapredi vidljivost i dostupnost Zaštitnika građana kao raspoloživog mehanizma za zaštitu prava građana u lokalnim sredinama.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je, nakon sastanka sa zaštitnikom građana mr Zoranom Pašalićem, izrazio zadovoljstvo što je zaštitnik građana posetio Kraljevo i što su Kraljevčani imali priliku da lično razgovaraju sa njim.
„Dolaskom zaštitnika građana omogućeno je građanima Kraljeva da u svom gradu pričaju o problemima, da ne moraju da odlaze za Beograd i na taj način prave putne troškove. Ovo je jako dobra politika Zaštitnika građana da razgovara i sa građanima, ali i sa lokalnom samoupravom, kako bismo pronašli način za rešavanje problema građana. Na sastanku smo razgovarali i o sistemskim problemima, o tome šta je neophodno rešavati u pogledu normativnih akata, ali smo pričali i o pojedinačnim slučajevima“, izjavio je Terzić, pa dodao da će zajedno raditi na rešavanju problema Kraljevčana i izrazio nadu da će u tome imati mnogo uspeha.

„Grad Kraljevo je doneo veliki broj odluka, prvenstveno iz oblasti socijalne zaštite. Grad obezbeđuje finansijska sredstva za četvrti, peti, šesti i svaki sledeći pokušaj vantelesne oplodnje, pri čemu je granica godina žene čak 50. Takođe, nastojali smo da proširimo prava iz oblasti socijalne zaštite, da omogućimo domicilnom stanovništvu, ali i interno raseljenim i izbeglim licima sa područja Bosne i Hrvatske, da dobiju stanove odnosno da dobiju novac za kupovinu kuća i građevinski materijal. U tome smo imali saradnju sa Ministarstvom socijalne politike, sa Komesarijatom za izbeglice i trudićemo se da dobrom saradnjom sa Zaštitnikom građana rešavamo sve druge probleme odnosno da menjamo normativna akta koja je neophodno promeniti. Grad Kraljevo nastoji da promenu svakog zakona i svakog drugog akta primeni i u svojim odlukama, odnosno da onog trenutka kada vidimo da je neophodno menjati neku odluku, kako bismo izašli u susret svojim građanima, to odmah uradimo na prvoj sednici Gradskog veća i na prvoj sednici Skupštine grada Kraljeva“, pojasnio je Terzić.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je rekao da je ovo još jedna u nizu poseta institucije Zaštitnika građana gradovima Srbije.
„Izuzetno nam je drago što postoji interes za razgovor sa predstavnicima institucije Zaštitnika građana i sa mnom lično, ali i to da u saradnji, što je bio najveći deo sastanka sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima, odmah na licu mesta rešimo probleme zbog kojih su nam se građani i obraćali“, istakao je Pašalić, pa dodao da, kada neko dugo čeka na rešavanje svojih problema, to često građanima daje loš osećaj i gube nadu.

„Ovo je pravi način da se građani obrate nama, da se mi obratimo onima u lokalnoj samoupravi koji to mogu da reše i da se ti problemi reše ili daju uputstva kako i za koje vreme će se taj problem, zbog koga su nam se građani obratili, rešiti. Prava i tačna informacija građanima najviše znači i zbog toga nam je jako draga ova saradnja“, izjavio je Pašalić, pa dodao da će nastaviti saradnju sa Kraljevom i ubuduće, ali i da „ima mnogo gradova u Srbiji gde moramo videti šta je lokalni problem, a šta je ono što muči većinu građana Srbije“.

„Ekonomsko-socijalni problemi su dominantni u svim gradovima Srbije, zatim problemi koji su se mogli rešiti preko nekih drugih institucija, to su uglavnom sudovi, idu jako sporo, a mi nažalost nemamo ingirencije da se mešamo u rad sudske uprave, u nadi da ćemo i taj problem rešiti. Mi te probleme možemo rešiti jedino ako izvršna vlast može da im pomogne mimo ovog postupka koji vode, a često se desi da može, ali sve zavisi od sluha lokalne samouprave“, istakao je Pašalić i naglasio da je institucija Zaštitnika građana uvek imala podršku grada Kraljeva, koja je uzajamna.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *