MOST LJUBAVI Najromantičniji most, ne samo u Srbiji – nalazi se u Vrnjačkoj Banji

Tužna ljubavna priča od pre sto godina navela je parove da počnu sa „katančenjem“ mostića, s verom da će na taj način sačuvati svoje drage osobe.

Učiteljica Nada i oficir Relja zavoleli su se neposredno pre Prvog svetskog rata. Jedno drugom su se obećali, o njima i njihovoj ljubavi naširoko se pričalo u Vrnjačkoj banji, ali pošto je rat počeo Relja je otišao na front. U Grčkoj se zaljubio u prelepu Grkinju i raskinuo veridbu sa Nadom, koja je od tuge kopnila dok nije umrla. Da im se ne bi desila ista zla sudbina, devojke su počele na katance da ispisuju svoja i imena svojih ljubavi, te da ih vezuju za most na kojem su se sastajali Nada i Relja, a ključeve da bacaju u reku. Tako je nastao najromantičniji most u Srbiji, Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji.

Molitva za ljubav

Brzo kao kratkovečne cveća liske
i ova ljubav staće da se kruni i drobi:
žedan je zaborava tamni vir.
O, Bože, drugi ti se mole za sreću i mir,
a ja: sačuvaj u srcu mom, zarobi,
jučerašnjeg dana nestalni pram.

Zaklopi dušu moju sad ko zlatnu
škrinju, načini je ljubavi hram.
O, duša moja ne moli sreću za se –
sve dosadašnje radosti nek se snište –
ali pobožno ona od tebe ište
da dan se ovaj od strašnog brodoloma spase.

Bez pomoći tvoje povenuće sve brzo
kao bulka u zrelome žitu i lanu.
O, Bože ne molim za sreću, za radost, za slast.
Da bol ovaj ne umre, mene je strah;
da oganj sveti što u meni planu
ne sagori iznenadno u prah,
ne razbukti se prekonoć u strast.

Desanka Maksimović (1898-1992)

Meštani Vrnjačke Banje vele da bi ova legenda samo to i ostala da nije bilo naše čuvene pesnikinje Desanke Maksimović, koja je ljubav Nade i Relje ovekovečila u svojoj pesmi „Molitva za ljubav“, zbog koje je most i „kršten“ imenom ljubavi.

Kako god, tek Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji nakon više od sto godina od Nade i Relje sve je puniji zaključanih katanaca.

Most se nalazi u centru Vrnjačke Banje, veoma je posećen od strane turista. Svake godine na Dan zaljubljenih održava se takmičenje „Poljubi me“ na njemu i to u kategorijama: najduži poljubac, najstariji par i najatraktivniji par. Jedan od mnogobrojnih događaja u banji koji je vredan pažnje.

Inače, u Vrnjačkoj Banji postoje 32 mosta. Most ljubavi star je više od sto godina i dugačak tek desetak, a širok oko tri metra.

Ograde ovog betonskog mostića krase hiljade katanaca, čija im težina povremeno opasno zapreti, pa vlasti ovog gradića s vremena na vreme skinu određen broj katanaca, ne bi li spasili most od rušenja.

Ipak, ti katanci se ne bacaju, već čuvaju, s idejom da se jednog dana pretope i da se od njih napravi bista Desanke Maksimović.

Pariz iskopirao Vrnjačku Banju

Od 2008. godine običaj „zaključavanja ljubavi“ odomaćio se i u Gradu Svetlosti, Parizu. Svake godine na hiljade zaljubljenih parova na Mostu umetnosti preko reke Sene, ali su novinari čuvenog „Njujork tajmsa“ primetili da je srpska verzija kudikamo starija, ali i neopisivo romantičnija.

Ako vas put nanese u Vrnjačku Banju, ne zaboravite da ponesete i katanac. A ako ga nekim slučajem i zaboravite, ne brinite – na tezgama oko mosta možete kupiti neki.

Čisto da „zaključate“ svoju ljubav za sva vremena.

alo.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *