Sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i direktorka Nacionalne služba za zapošljavanje – Filijala Kraljevo Snežana Prelić potpisali su Sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja za 2019. godinu.

Gradonačelnik je istakao da je najveći problem grada Kraljeva nezaposlenost, ali da se aktivno radi na smanjenju stope nezaposlenosti.

„Od 2012, nezaposlenost se svake godine smanjuje. Očekujemo da ćemo ove uspeti da značajnije smanjimo broj nezaposlenih jer će u Kraljevu biti otvorene dve velike fabrike – fabrika turske „Taj grupe“ i nemački „Leoni“, rekao je Terzić naglasivši da Kraljevo izdvaja značajna finansijska sredstva za sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja i da je u budžetu za 2019. godinu predviđeno ukupno nešto više od 13.000.000 dinara.

On je podsetio na to da je pre nekoliko nedelja grad potpisao ugovor sa nemačkom organizacijom HELP, kako bi kraljevačkim privrednicima pomogao da kupe opremu neophodnu kako bi zaposlili nove radnike, a danas sa kraljevačkom Filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje potpisuje ugovor kako bi sufinansirao stručnu praksu, javne radove i samozapošljavanje.
„Nadamo se da će ova sredstva doprineti da 70 Kraljevčana dobije posao i da će neki od njih ostati da rade u tim preduzećima i na neodređeno vreme. Veoma je važno da kada mladi ljudi završe srednje škole ili fakultete imaju mogućnost da stručnom praksom dođu do onih znanja i iskustava koji su im neophodni kako bi polagali stručne, državne ispite, i kako bi nakon toga mogli da zasnuju radni odnos. Grad mora odgovorno da deluje i da pomogne studentima koji su završili fakultete, đacima koji su završili srednje škole, da mogu da se usavršavaju i da mogu da započnu svoj radni vek u godinama kada treba da ga započnu – kada završe škole i fakultete, a ne da čekaju pet, deset, petnaest godina na birou Naconalne službe za zapošljavanje. Trudićemo se tokom godine da što više nezaposlenih Kraljevčana dobije mogućnost da radi“, izjavio je gradonačelnik i zahvalio direktorki kraljevačke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Snežani Prelić, jer su se trudili da obezbede dovoljno finansijskih sredstava koja zajedno ulažu kako bi pomogli Kraljevčanima i Kraljevčankama.

Gradonačelnik je istakao da Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje deluje na dva načina – obezbeđuje sredstva za zajedničko finansiranje projekata iz mera aktivne politike zapošljavanja, a u onim situacijama gde grad obezbeđuje novac samostalno Nacionalna služba daje tehničku podršku.

Kako je navela Snežana Prelić, odlukom ministra za rad i zapošljavanje, u drugoj polovini aprila ove godine odobrena su sredstva za sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja koje je Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa lokalnim samoupravama, u ovom slučaju sa gradom Kraljevom, opredelila i učestvuje sa 49 odsto u ukupnom iznosu izdvojenih sredstava.

„Od izdvojenih 12.600.000 dinara zajedničkih sredstava, 49 odsto su sredstva Nacionalne službe, a 51 odsto sredstva grada Kraljeva. Mere aktivne politike zapošljavanja koje su ovim sporazumom, a pre svega lokalnim planom zapošljavanja grada Kraljeva, predviđene, jesu programi javnih radova, program stručne prakse i podsticaj preduzetništvu, tj. programi samozapošljavanja“, rekla je direktorka Prelić.

Oko 70 lica će biti uključeno u mere aktivne politike zapošljavanja zajedničkim sredstvima, opredeljena su i sredstva gde će Nacionalna služba biti isključivo tehnička podrška, a grad će sam finansirati program stručne prakse. Ona je najavila da će za sve ove programe i mere biti objavljeni javni pozivi u toku ove ili naredne nedelje i pozvala sva zainteresovana lica i poslodavce koji žele da konkurišu za program javnih radova da se upoznaju sa tekstom javnog poziva na sajtu Nacionalne službe i Oglasnoj tabli grada Kraljeva.

„Jedan od prioriteta politike zapošljavanja i u ovoj godini jeste uključivanje i podsticaj pre svega teže zapošljivim kategorijama, pa samim tim i podrška regionalnoj i lokalnoj politici zapošljavanja, a ovakvi sporazumi su upravo i rezultat predviđenih planova za ovu godinu“, rekla je direktorka pa izrazila nadu da će krajem godine moći da se pohvale značajnim i zajedničkim rezultatima vezanim za politiku zapošljavanja i smanjenjem nezaposlenosti.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *