Predstavnik evropske prestonice kulture u poseti gradu Kraljevu

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, sa svojim saradnicima, ugostio je direktora Muzeja umetnosti u Temišvaru prof. dr Viktora Nojmana, koji je ujedno rukovodilac projekta, koji ima nacionalni i evropski karakter, „Temišvar – evropska prestonica kulture 2021“. Prof. dr Nojman je svoje iskustvo u ovom projektu kao istoričar, politički analitičar i profesor, prilikom prve posete Kraljevu, podelio i sa predstavnicima kulturnih ustanova našeg grada.

Sastanku su prisustvovali i prošlogodišnji dobitnik zvanja počasni građanin grada Kraljeva dr Ljubodrag P. Ristić, viši naučni saradnik Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, kao posrednik u uspostavljanju saradnje, i prof. dr Miodrag Milin, kao i predstavnici grada Kraljeva – pomoćnik gradonačelnika zadužen za kulturne manifestacije i saradnju sa partnerskim gradovima Sreten.

Jovanović, član Gradskog veća grada Kraljeva Gordana Stojković, resorno zadužena za primarnu zdravstvenu zaštitu, kulturu, saradnju sa gradovima i opštinama u zemlji i inostranstvu, i član Gradskog veća zadužen za saradnju sa javnim ustanovama Milun Jovanović.

Gradonačelnik grada Kraljeva je istakao da je želja predstavnika grada Kraljeva da sa profesorom Nojmanom razgovaraju o mogućnostima saradnje ustanova kulture iz Kraljeva i Temišvara i da omoguće umetnicima i kulturnim poslenicima grada Kraljeva da mogu da se usavršavaju, gostuju u Rumuniji i da mogu da naprave zajedničke projekte.

„Projekti između Kraljeva i Temišvara, između Srbije i Rumunije, doveli bi do toga da oba grada imaju priliku da obogate svoju kulturnu scenu. Umetnici i kulturni poslenici treba da se usavršavaju i da na kraju korist od toga imaju oba naroda, koja jako dobro sarađuju, jer su odnosi između Srbije i Rumunije na najvišem međunarodnom nivou. Očekujem da će nam iskustvo Rumunije u približavanju Evropskoj uniji biti od velikog značaja i da ćemo moći da iskoristimo njihovo iskustvo kako bi unapredili život svih građana Srbije i svih građana Kraljeva“, istakao je Terzić.

Prof. dr Nojman je objasnio da je Međunarodna komisija, pred kojom je Evropska unija nominovala Temišvar da bude evropska prestonica kulture 2021. godine, odabrala ovaj grad nakon pet godina takmičenja sa mnogim gradovima u Rumuniji, zahvaljujući veoma dobro napisanoj i sastavljenoj ponudi.

„Naši konkurenti su bili Bukurešt, Kluž-Napoka, Jaši, Brašov, veliki i važni gradovi u Rumuniji. Ponuda koju smo sastavili je bila veoma dobra, program je bio veoma dobar, geografska pozicija Temišvara blizu granice sa Srbijom je bila od velike važnosti. Mi smo izabrani u Rumuniji, a Novi Sad je izabran u Srbiji kao Evropska prestonica kulture“, izjavio je prof. dr Nojman dodavši da za Rumune saradnja sa Srbijom znači mnogo.

„Imamo zajedničko poreklo, zajedničke istorijske reference, isti tip razvoja tokom savremenog doba i želimo da povratimo svoje stare ideje, kulture i staru saradnju sa Srbijom. U ovom slučaju ne bi bila važna samo saradnja sa Novim Sadom, već i drugim gradovima u Srbiji“, rekao je Nojman.

„Kraljevo ima mnogo dodirnih tačaka sa Temišvarom. Impresioniran sam vašim kulturnim institucijama, posebno Narodnim muzejom, što podrazumeva jednu kompleksan i komplikovan razvoj, komplikovanu istoriju koju sam otkrio dok sam istraživao vaš grad i mogućnost da razmenimo postavke iz Kraljeva sa Temišvarom i obrnuto, da organizujemo konferenciju u Temišvaru o srpskoj kulturi i Kraljevu i da promovišemo ideju Evrope ovde zbog našeg kulturnog iskustva, takmičarskog iskustva, zbog našeg iskustva u povezivanju sa drugim gradovima Evrope. Smatram da će se naš zajednički život nastaviti u Evropi i Evropskoj uniji“, izjavio je prof. dr Nojman.

On je potom na sastanku sa direktorima i predstavnicima institucija kulture grada – Turističke organizacije, Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“, Kraljevačkog pozorišta, Istorijskog arhiva, Narodnog muzeja, Kulturnog centra „Ribnica“, Doma kulture „Ušće“, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo govorio o Temišvaru i zašto je izabran za Evropsku prestonicu kulture 2021, kao i o njegovoj istoriji, međukulturnim odnosima i želji da ponovo otkriju i povrate staru dušu grada iz međuratnog perioda, jer će Temišvar poslužiti kao model za celu Rumuniju.

Dr Ljubodrag Ristić je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg susreta i nadu da je ovo samo početak saradnje dva grada, njihovih kulturnih ustanova i da će biti saradnje i na naučnom nivou, jer i Kraljevo i Temišvar imaju velike naučne kapacitete. On je istakao da „kultura ovoga grada mora da izađe u Temišvar ne samo zbog dugogodišnje saradnje između naših zemalja, nego i zbog velikog broja naših sunarodnika koji žive u Temišvaru i okolini“.

Dr Miodrag Milin je istakao da je „Temišvar izraz iskustva i uspešnog dijaloga međukulturnog i međucivilizacijskog, kao i da su međuetička i međukulturna saradnja i konstruktivan dijalog razlozi zašto je pobedio na takmičenju.

Gosti su, prilikom posete Kraljevu, obišli i srednjovekovni manastir Žiču.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *