Premijerka i gradonačelnik Kraljeva položili kamen temeljac za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić položili su kamen temeljac za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Ulici Radničkog bataljona, u blizini kasarne Ribnica u Kraljevu.

Pozdravljajući predsednicu Vlade Republike Srbije, državne sekretare, direktore republičkih i lokalnih javnih preduzeća, narodne poslanike, predstavnike lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, Ministarstva pravde, članove Komisije za koordinaciju aktivnosti u izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti i Operativne radne grupe, gradonačelnik Kraljeva je istakao da u Kraljevu započinje jedan veliki projekat – projekat izgradnje stanova za pripadnike Policijske uprave za grad Kraljevo, Bezbednosno informativne agencije i njenog centra u gradu na Ibru, Druge brigade Kopnene vojske, Okružnog zatvora, sudske straže.

„Svi oni koji do sada nisu imali mogućnost da kupe stanove, oni koji su godinama čekali da bude rešeno njihovo stambeno pitanje, imaće mogućnost da za svega 400 evra po kvadratnom metru dođu do svojih stanova. Ovaj projekat je deo jednog većeg i sveobuhvatnijeg projekta koji se realizuje u nekoliko gradova u Srbiji, ali je i deo rešenja za ovo naselje, Ribnicu. Vlada Republike Srbije će preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima obezbediti 300.000.000 evra za izgradnju potpuno nove zgrade Osnovne škole „Sveti Sava“, već je obezbedila 45.000.000 dinara za rekonstrukciju ambulante u Ribnici, a očekuju nas i druga ulaganja u Kraljevo. Nekada su se u Kraljevu zatvarale fabrike, nije se gradilo, a mi danas otvaramo i stvaramo, borimo se da naša Srbija bude jedinstvena, nedeljiva, jača Srbija, u kojoj će se raditi, graditi, stvarati, u kojoj će biti mesta za sve mlade ljude, koji su budućnost Srbije“, poručio je dr Predrag Terzić.

Prilikom polaganja kamena temeljca u gradu Kraljevu, predsednica Vlade Ana Brnabić je navela da je tokom prepodneva ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin položio kamen temeljac za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti u Kragujevcu. Ona je podsetila na to da su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ona u februaru započeli i postavili kamen temeljac za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju i dodala da će u četvrtak biti objavljen tender za izvođača radova za Novi Sad i Sremsku Mitrovicu, i na kraju ostaje početak prve faze u Beogradu.

„Onda smo ispunili obećanje – da krećemo u ovaj veliki projekat izgradnje stanova za službe bezbednosti. U prvoj fazi to je 8.022 stana. Iako su nas mnogi ismevali, da od ovog posla i projekta nema ništa i da je ovo samo još jedna marketinška aktivnost, pokazali smo da nije i da Vlada Republike Srbije, zajedno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, ispunjava ono što obeća. Posebno mi je drago da na ovaj način kažemo „hvala“ svim pripadnicima službi bezbednosti u Republici Srbiji, i u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Republike Srbije, Bezbednosno informativne agencije, Ministarstva pravde. Ovo je najbolji način da im se odužimo za svu žrtvu, za njihovo požrtvovanje“, poručila je premijerka zahvalivši i članovima njihovih porodica i obećavši da će ovaj projekat biti nastavljen i da će se u drugoj fazi širiti na druge gradove u Srbiji.

Kako je istakla predsednica Vlade, u Kraljevu je ovo investicija, u prvoj fazi, oko 6.500.000 evra. To je 200 stanova u ovom trenutku, a biće izgrađeno osam zgrada, ukupno 946 stanova. Premijerka je istakla da joj je posebno drago da su i u Kraljevu i u Kragujevcu domaće firme, iz Paraćina, dobile tender za izvođenje radova, što će samo po sebi dodatno dobro uticati na ekonomski rast i na građevinski sektor u Srbiji. Ona je podsetila i na to da je, po Zakonu o izgradnji stanova za službe bezbednosti, najmanje 80 odsto svega – materijala, opreme, nameštaja, koji ulaze u stanove, srpskog porekla.

„Kada imamo i naše kompanije koje izvode radove, to će umnogome doprineti ekonomskom ratu i razvoju. Radujem se da uskoro kamen temeljac postavimo i u Sremskoj Mitrovici i u Novom Sadu, da onda polako vidimo kako u svakom od naših gradova ovo napreduje, pre svega na vašu radost, ali i na našu, da vam se odužimo za sve što ste uradili za Republiku Srbiju i sve što radite zajedno sa svojim porodicama“, zahvalila je premijerka Ana Brnabić pripadnicima snaga bezbednosti.

Premijerka je naglasila da će za sve lokalne samouprave, osim za Beograd i Novi Sad, koji imaju sredstva, Republika Srbija odvojiti sredstva da pokrije infrastrukturno opremanje ovih lokacija, što je u prvoj fazi oko 10.000.000 evra.

Gradonačelnik Kraljeva je naveo da je neophodno izgraditi i druge sadržaje, poput vrtića, kao i svu prateći infrastrukturu, i da je grad Kraljevo napravio procenu vrednosti radova koje treba da izvedu republička javna preduzeća, „Elektroprivreda Srbije“, „Telekom“, „Srbijagas“, i radova koje treba da izvedu lokalna preduzeća.

„Na prethodnoj sednici Saveta doneta je Odluka da Vlada Republike Srbije izađe u susret jedinicama lokalne samouprave i obezbedi novac za priključke do, ali i unutar lokacije. Ja na tome zahvaljujem predsednici Vlade Republike Srbije jer nam je uštedela gotovo 200.000.000 dinara koje bismo morali da obezbedimo u budžetu za 2019, ali i u budžetima za naredne godine. Lokalna samouprava će se truditi, u saradnji sa predsednikom i Vladom Republike Srbije, da obezbedimo dodatni novac za infrastrukturne radove u ovom delu Kraljeva. Ovo nije periferija, ovo će biti novi centar Kraljeva“, poručio je dr Predrag Terzić, gradonačelnik grada Kraljeva, sa polaganja kamena temeljca u Voćarevim livadama.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *