Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern počasna građanka Novog Pazara

Skupština Novog Pazara proglasila je na svečanoj sjednici povodom Dana grada premijerku Novog Zelanda Džasindu Ardern za počasnu građanku.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac objasnio je da je Ardern, iako mlada liderka, u jednom od najtežih trenutaka za njenu državu zadivila cio svet svojim stavovima.

Lokalni parlament na današnjoj sjednici dodijelio je i povelje grada i to ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru za doprinos razvoju zdravstva Novog Pazara i direktoru “Srbijavoda” Goranu Puzoviću, rođenom Novopazarcu, zbog zasluga za korićenje Raške i Deževske.

Ovo priznanje dobio je i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić za unapređenje kulturne saradnje između Novog Pazara i prestonice Bosne i Hercegovine.

Plakete Novog Pazara, priznanje koje dodeljuje gradonačelnik, dobili su Safija Muratović za dugogodišnji humanitarni rad i na prijedlog Stranke pravde i pomirenja kompanija “NOVA DPI” zbog društveno odgovornog poslovanja.

Dan grada čestitali su i predstavnici svih odborničkih grupa.

Novi Pazar slavi 558 godina postojanja, odnosno, od 20. aprila 1461. godine kada se prvi put pojavljuje u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu.

U sklopu obilježavanja Dana grada organizovane su brojne kulturne i sportske manifestacije.

izvor: Radiostoplus

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *