Pomoć Helpa u zapošljavanju Kraljevčana

Ugovor o saradnji na projektu „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana 2019-2020“, koji se finansira u okviru „Nemačke razvojne saradnje“, potpisali su gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i senior menadžer za ekonomski razvoj organizacije Help Maša Bubanj.

Gradonačelnik je podsetio na to da je najveći problem grada Kraljeva velika nezaposlenost i da smo u prethodnih nekoliko godina uspeli značajno da umanjimo broj nezaposlenih na teritoriji grada Kraljeva. Od početnih 14.000 nezaposlenih, danas se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Kraljevo nalazi oko 10.400 naših sugrađana koji čekaju posao – rekao je Terzić.

„Upravo zahvaljujući merama aktivne politike zapošljavanja i podsticajima koje pružamo domaćim, ali i stranim investitorima, uspevamo da umanjimo broj nezaposlenih u gradu na Ibru. U narednoj godini uspećemo da taj broj značajnije smanjimo upravo kroz otvaranje fabrike „Taj grupe“ i kroz početak rada fabrike „Leoni“, koja će postati najveći poslodavac u gradu Kraljevu. Naša saradnja sa organizacijom Help je sada već višegodišnja i upravo sarađujući sa prijateljima iz Helpa uspevali smo da zaposlimo osobe koje teže mogu da se zaposle“, rekao je Terzić, pa dodao da ćemo „kroz udruživanje sredstava zajedno dati doprinos ekonomsko i ekološki održivom razvoju na teritoriji grada Kraljeva. Grad je obezbedio 25.000 evra, a Help 72.000, čime ćemo da damo podsticaje privrednicima. Ukupno 30 korisnika dobiće novac kako bi zaposlili ljude na teritoriji grada Kraljeva“.

Gradonačelnik je istakao da je gradu ova pomoć i više nego dragocena i zahvalio Helpu sa nadom da će projekat proteći u najboljem mogućem redu i da ćemo u narednim godinama nastaviti saradnju.

Helpov senior menadžer za ekonomski razvoj Maša Bubanj izrazila je veliko zadovoljstvo što još jednom u gradu Kraljevu – 14 put, započinje novi projekat koji finansira Vlada Nemačke odnosno Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ovo je za nas jako značajan projekat, posebno što radimo na teritoriji grada Kraljeva, jer je ovo projekat regionalnog karaktera. To je potpuno novi pristup za Help koji sprovodimo praktično od 2017. godine, a nemačka Vlada i dalje uspešno podržava naše projekte. Mi smo do sada u Kraljevu podržali više od 650 klijenata kroz programe samozapošljavanja i novih upošljavanja i izgradili više od 160 stambenih jedinica za ugrožena lica“, rekla je Maša Bubanj uz napomenu da ova pomoć premašuje 3.000.000 evra.

„Učešće grada je za donatora, u ovom slučaju nemačku Vladu, jako bitno i jedan od glavnih uslova, s obzirom na to da grad na taj način pokazuje posvećenost problemima sa kojim se suočavaju građani“, naglasila je menadžerka Helpa.
Šef kancelarije Helpa u Kraljevu Dragomir Spasić je rekao da se uspešna saradnja sa gradom Kraljevom nastavlja kroz ovaj projekat koji je namenjen otpočinjanju i razvoju malih biznisa.

„Klijentima će biti pružene stručne i poslovne obuke. Donacija će biti isključivo u opremi odnosno kroz sredstva neophodna za rad, prosečne vrednosti u iznosu od 2.400,00 evra, ne u novcu. Planiramo da što pre počnemo informativnu kampanju, koja će se održavati u prostorijama lokalne samouprave, gde ćemo našim potencijalnim korisnicima pružiti sve informacije vezane za projekat, dobiće konkursne formulare i smernice kako se popunjavaju. Selekcija će biti sprovedena u više faza, nakon čega pristupamo kupovini opreme“, pojasnio je Spasić i istakao da se sve radi zajedno sa gradom koji delegira člana komisije koji zastupa njegove interese.

Projekat „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana 2019-2020“, ukupne vrednosti 3.619.880,00 evra, uz donatorsku podršku u okviru „Nemačke razvojne saradnje“, Help realizuje od januara 2019. do kraja decembra 2020. godine. Vrednost dela aktivnosti u Srbiji, za četiri grada i opštine i šest ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, iznosi 969.230,00 evra. Komponenta ekonomskog osnaživanja kroz podršku dohodovnim aktivnostima u Srbiji realizuje se u Kraljevu, Leskovcu, Nišu i Pirotu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *